Eurogroup: Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ η εκταμίευση του οποίου δεν εγκρίθηκε στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα, διαβεβαίωσαν ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ουσιαστικά κατεβάζοντας τους τόνους.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο δήλωσε μάλιστα πως η Ελλάδα «δεν έχει λόγο να βιάζεται» όσον αφορά την δόση, προσθέτοντας ότι παρά τις καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας το γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο προχωρά ομαλά.

Επισήμανε πως η Αθήνα ήδη διαθέτει το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της, απόθεμα που έχει αυξηθεί χάρη σε δύο πετυχημένες εκδόσεις ομολόγων από τις αρχές του έτους. «Είμαστε σε πολύ άνετη θέση» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να επανέρχεται στην αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές, υπάρχει ευρεία αίσθηση στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκηθεί πίεση προς την χώρα ή να δημιουργηθεί ένταση.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει λόγος να διακινούνται «μαύρα σενάρια», καθώς «δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν».

Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε την πεποίθηση τους ότι η συμφωνία για το πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες, δρομολογώντας την επανεξέταση της εκταμίευσης στο Eurogroup του Απριλίου.

Σημείωσε πως οι εκκρεμότητες είναι πρωτίστως σε τεχνικό επίπεδο, όπως τα κριτήρια ένταξης στην προστασία και να διευκρινιστεί εάν όλα συνάδουν με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας. Υπογράμμισε ακόμα ότι το νέο πλαίσιο θα πρέπει να προστατεύει μόνον τους αδύναμους, δηλαδή όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι τα χρήματα βρίσκονται ήδη στα ταμεία του θεσμού, δηλαδή έχουν ήδη μεταφερθεί από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, και απλά απαιτείται το «σινιάλο» του Eurogroup ώστε να διοχετευτούν στην Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr