Βίζερ: Εξετάζουμε παράταση ενός μηνός ή έξι μηνών για την Ελλάδα

Σενάρια για παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης για ένα μήνα ή έξι μήνες εξετάζει, μεταξύ άλλων η Ευρώπη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα.

«Μια ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μια είναι η 30η Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βίζερ, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας μέρος ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters που ήθελε το Eurogroup της Δευτέρας να μελετά κυρίως ενδεχόμενο εξάμηνης επέκτασης.

Ο κ. Βίζερ υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρχει η βούληση για νομοθέτηση των προαπαιτούμενων δράσεων πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τότε η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει περισσότερο χρόνο παράτασης, σημειώνοντας ωστόσο πως «από ό,τι βλέπουμε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Βίζερ τόνισε ότι μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ενώ σε ερώτηση αν είναι δυνατό να μείνει η χώρα μας με κενό προγράμματος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι γράφει στο Μετρό στο Λονδίνο; Mind the gap (προσοχή στο κενό)».

Εκτίμησε πάντως πως μια συνολική συμφωνία είναι εφικτό να επιτευχθεί εντός του 2014, με προϋπόθεση όμως να επιστρέψει άμεσα η τριμερής στην Αθήνα και υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα.

«Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014. Οι δε προαπαιτούμενες δράσεις θα μπορούσαν να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Γίνεται, αλλά μόνον αν η τρόικα κατέβει και άμεσα συμφωνήσει σε όλη την ατζέντα των θεμάτων», δήλωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr