Yvo de Boer: Πρέπει να αυξηθεί η τιμή του άνθρακα

Η τιμή του άνθρακα πρέπει απαραιτήτως να αυξηθεί σε 150 ευρώ ανά τόνο - υψηλότερη κατά 2,205% από τα τωρινά επίπεδα- προκειμένου η ΕΕ να εκπληρώσει τους στόχους της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, δήλωσε στη EurActiv, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Σύμβασης Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Yvo de Boer.

«Πρέπει οι τιμές να φτάσουν στην τάξη των 150 ευρώ ανά τόνο, λόγω του ότι έτσι θα σηματοδοτηθεί μια αύξηση που είναι αναγκαία», δήλωσε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη από τη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, ο Yvo de Boer.

Τα επιδόματα για τον άνθρακα είναι υπό διαπραγμάτευση στα 6,60 ευρώ ανά τόνο, όμως μια τιμή της τάξης των 150 ευρώ ανά τόνο, συχνά, αναφέρεται ως το ελάχιστο που απαιτείται ώστε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις σε τεχνολογίες όπως υποδομές για τη δέσμευση και την αποθήκευση του άνθρακα.

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε θέσει υπό έλεγχο την κλιματική αλλαγή -και το να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου είναι σχεδόν ακατόρθωτο- αυτό που κάνουμε είναι να σπαταλάμε τεράστια ποσά για την προσαρμογή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να ξοδεύουμε πολύ λιγότερα χρήματα στη μείωση των εκπομπών αερίων», πρόσθεσε ο De Boer.

Χωρίς το όραμα μιας φιλόδοξης και ξεκάθαρης πορείας προς τους στόχους της ΕΕ για το 2050 για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 80% από τα επίπεδα της δεκαετίας του ’90. «Είναι ένα τοπίο στην ομίχλη», ανέφερε ο de Boer, που τώρα εργάζεται ως σύμβουλος για περιβαλλοντικά θέματα για την εταιρεία ελεγκτών KPMG.

Η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ έχει μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ρίξει στο ναδίρ τη ζήτηση και λόγω των μακροπρόθεσμων κακών οιωνών για την έξοδο από αυτή (κρίση).
Τον τελευταίο μήνα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης του παρόντος ζητήματος των μικρών επιδοτήσεων του άνθρακα, ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2013 - 2020. Παρά την αρχική άνοδο των τιμών του άνθρακα μετά τη δημοσίευση του σχεδίου, αυτές γρήγορα υποχώρησαν.

Αυτή η αναφορά που συνοδεύθηκε από προτάσεις για άλλες επιλογές, προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές του άνθρακα, περιλαμβανομένων της μείωσης των αερίων έως το 2020, της μόνιμης κατάργησης των ζητημάτων αποζημίωσης και της μείωσης των χορηγήσεων.

Εμπόδια ήσσονος σημασίας


Αυτές οι προτάσεις έχουν σταλεί στους εμπλεκόμενους, προκειμένου να γίνει διαβούλευση, παρόλο που αυτές μπορούν να επηρεαστούν από αυτό που ο de Boer ονομάζει «μικρότερα εμπόδια» που οφείλονται στην οικονομική, τη χρηματοπιστωτική και την κρίση στην ευρωζώνη.

Επίσης, υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από τη μεριά των υπέρμαχων της λήψης κλιματικών δράσεων. Κατά την περίοδο ανάμεσα στον Ιούνιο του ’11 και τον Ιούνιο του ’12, η Πολωνία άσκησε βέτο τρεις φορές, προκειμένου να αναστείλει τις πολιτικές της ΕΕ που αφορούν στο κλίμα.

Ενώ η νομιμότητα αυτής της πράξης έχει αμφισβητηθεί, οι αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσιάζουν το πολωνικό βέτο ως ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο.

Αλλά ο de Boer, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να προωθήσει μια ατζέντα για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα για τις παγκόσμιες τιμές του άνθρακα και τις επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας.

«Ισχυρή αίσθηση μου είναι ότι αν ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει την Πολωνία να κάνει τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μίγμα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αυτά τα χρήματα να πιάσουν τόπο - τόσο περιβαλλοντικά όσο και πολιτικά», ανέφερε.
Πηγή: Πηγή: EurActiv.gr