Ο Μίκι Ρουρκ μιλά στον ΣΚΑΪ: Προσεύχομαι κάθε βράδυ στον Θεό (vid)

Της Κορίνας Γεωργίου

Ανατρεπτικός, μυστηριώδης, εκρηκτικός, ο Μίκι Ρουρκ, έχει διανύσει μια κινηματογραφική πορεία με σημαντικές νίκες αλλά και πολλές ήττες. 

Ο άλλοτε αποκαλούμενος και διάδοχος του Μάρλον Μπράντο και του Τζέιμς Ντιν τη δεκαετία του ’80 βρέθηκε στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου για τα γυρίσματα της ταινίας “Man of God” (Ο άνθρωπος του Θεού), στην οποία συμμετέχει και μίλησε αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ …..

Πρόκειται για μια ταινία αμερικανικής παραγωγής η οποία αφηγείται τον βίο του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, κατά κόσμον Αναστάσιου Κεφαλά, ενός πολύ λαοφιλούς ιεράρχη, ποιμενάρχη και παιδαγωγού, ο οποίος παρά την προσφορά του, συκοφαντήθηκε και διώχθηκε από τους πολέμιούς του ιδιαιτέρως. 

Τα γυρίσματα της ταινίας - τα οποία ήταν προγραμματισμένα για τον Ιούλιο αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου - πραγματοποιήθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής “Δρομοκαΐτειο”, καθώς ο Ρουρκ υποδύεται έναν παράλυτο άνδρα, ο οποίος θεραπεύτηκε από τον Άγιο Νεκτάριο.

Το καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Άρης Σερβετάλης, ο Ρώσος Αλεξάντερ Πετρόφ, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλη Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κίττυ Παιταζόγλου, Μιχάλης Οικονόμου κ.α. 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Καταρχάς καλωσορίσατε στην Αθήνα. 
 

 Μ.Ρ. Σας ευχαριστώ πολύ.

-Είμαι σίγουρη ότι σας έχουν φροντίσει όλοι κατά το μέγιστο δυνατό

Μ.Ρ. Όλοι με έχουν προσέξει πολύ, οι άνθρωποι είναι εξαιρετικοί, ο καιρός ήταν τέλειος.

-Είχατε την ευκαιρία να περιηγηθείτε καθόλου στην Αθήνα;

Μ.Ρ. Όχι διότι έπρεπε να δουλέψουμε πολύ σκληρά. Ο ρόλος για τον οποίο με “προσέλαβε” η Γιελένα (Πόποβιτς) απαιτούσε να συγκεντρωθώ απόλυτα σε αυτόν, γιατί ήταν ένας από τους πιο δύσκολους που έχω υποδυθεί.

- Βρίσκεστε λοιπόν στην Αθήνα για τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού». Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, είστε εσείς ο ίδιος άνθρωπος του Θεού;

Μ.Ρ. Ναι. Προσεύχομαι κάθε βράδυ στο Θεό, λέω 4 ή 5 διαφορετικές προσευχές, στον Άγιο Ιούδα, στον Άγιο Μιχαήλ, στην Παναγία, στον Ιησού, στον Άγιο Βίκτωρα, στον προστάτη των ζώων, τον Άγιο Σεραφείμ, τον Ρώσο άγιο, και τον Άγιο Φραγκίσκο. Σε αυτούς λοιπόν προσεύχομαι για την υγεία του σκύλου μου και στους υπόλοιπους για τη δική μου υγεία, και την υγεία των ανθρώπων που αγαπώ.

- Έχετε μάθει κάτι σχετικά με αυτή τη δύναμη, έπειτα από την συμμετοχή σας στην ταινία αυτή;

Μ.Ρ. Εκεί που ζω εγώ κανείς δεν μιλά για τον Θεό. Έτσι, κι εγώ δεν μιλώ για την προσωπική μου θρησκεία. Την κρατώ για τον εαυτό μου. Αν μιλούσα σε κάποιον αυτός θα ήταν ο ιερέας μου. Συζητούσα μαζί του, ήταν ο ιερέας μου για 22 χρόνια, αλλά έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Η Γιελένα είναι ένα πολύ θρησκευόμενο άτομο, και γι’ αυτό έχουμε συνδεθεί με έναν τρόπο. Δεν είπαμε πολλά σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά έστω και κάτι μικρό που είπαμε ήταν αρκετό. Είναι πραγματικά ένας άνθρωπος του Θεού, κι αισθάνθηκα να έρχομαι κοντά της πνευματικά με αυτόν τον τρόπο και με έκανε να θέλω να της δώσω ό,τι περισσότερο μπορώ. Ήθελα να είμαι ο καλύτερος που θα μπορούσα να γίνω για εκείνη.  

- Επομένως αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσατε να μετέχετε στην ταινία; Βασικά, θα ήθελα να μου πείτε τι είναι αυτό που σας ιντρίγκαρε εξ’αρχής σε αυτήν την ταινία.

Μ.Ρ. Πρώτα απ’όλα πρέπει να σέβομαι τον σκηνοθέτη για να συμμετάσχω σε μια ταινία. Δεν γνωρίζω πολλά για τη δουλειά της. Όταν μίλησα μαζί της για το θέμα της ταινίας - δεν είπαμε πολλά - ενστικτωδώς κατάλαβα ότι ήθελε να δημιουργήσει την καλύτερη ταινία που θα μπορούσε. Και κατάλαβα γιατί επέλεξε εμένα για έναν από τους δυσκολότερους ρόλους που έχω υποδυθεί.

Το είπα στη Γιελένα, πως αυτό που θα προσπαθήσω να βγάλω από μέσα μου θα είμαι σε θέση να το κάνω μόνο μια φορά. Επομένως, φροντίστε όλες οι κάμερες και το συνεργείο να είναι στη θέση τους και να γράφουν, διότι αυτό που θα επιχειρήσω να σας δώσω, μπορώ να το κάνω μόνο μία φορά.

- Υποδύεστε το τελευταίο θαύμα του Αγ. Νεκταρίου. Έχετε βιώσει ο ίδιος κάποιο θαύμα;

Μ.Ρ. Είχε να κάνει με τον αδερφό μου, όταν ήταν μικρός. Του είχαν δοθεί μόνο 6 μήνες ζωής, αλλά τελικά μπόρεσε να ζήσει για 20 επιπλέον χρόνια. Δεν το βλέπω τόσο σαν θαύμα, αλλά περισσότερο σαν να εισακούστηκαν οι προσευχές μου για να ζήσει.  

-Αν παρομοιάζατε τη ζωή σας με έναν πόλεμο, για παράδειγμα, θα ήταν περισσότερες οι νίκες ή οι ήττες;

Μ.Ρ. Συνήθιζα να μιλώ με τον ψυχίατρό μου, ο οποίος μου έλεγε «Μίκι είσαι σε μια μαύρη τρύπα, είσαι σε μια σκοτεινή μαύρη τρύπα. Και ξέρεις ποιος σε έριξε σε αυτήν; Εσύ ο ίδιος. Και υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να σε βγάλει από αυτήν. Ο εαυτός σου. Για πολλά χρόνια τον ρωτούσα, βγαίνω από την τρύπα; Και μου απαντούσε, «όχι ακόμη». Κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, πηγαίνω στο γραφείο του και τον ρωτώ «Στηβ, είμαι ακόμη τρελός;» Και μου λέει «όχι». Και σκέφτομαι, για δες, μου πήρε σχεδόν 14 χρόνια.

-Τι είναι πιο ενδιαφέρον για εσάς; Το ταξίδι ή η Ιθάκη;

Μ.Ρ. Και τα δύο. Ο καθένας μπορεί να μπει σε ένα ταξίδι, αλλά δεν μπορούν όλοι να φτάσουν στον προορισμό. όσο προσπαθείς να κάνεις ένα βήμα μπροστά, μπορεί να κάνεις τρία βήματα πίσω. Είναι όπως στην πάλη. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όταν παλεύεις δεν είναι να εκπαιδεύεσαι σε αυτά στα οποία είσαι καλός, αλλά σε όσα δεν είσαι. Εγώ πρέπει να δουλεύω συνεχώς, επειδή γνωρίζω τις αδυναμίες μου, κι αυτές προέρχονται από το παρελθόν μου. Κι αυτές είχαν γίνει εμπόδιο στο δρόμο μου. Όμως το γνωρίζω αυτό για τον εαυτό μου. Κάποτε ο ψυχίατρός μου μού είχε πει ότι «δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για τις συνέπειες και την ευθύνη των πράξεών μου. “Αυτό δεν είναι καθόλου στο DNA σου”, μου είχε πει. Και του είπα τότε ότι έχει δίκιο. Πλέον, αντιλαμβάνομαι ότι αν χτυπήσω στο πρόσωπο κάποιον που ήταν ασεβής απέναντί μου, μπορεί να χάσω μια ταινία. Ενώ πριν από 15 χρόνια δεν περνούσε καν από το μυαλό μου αυτό.

-Όπως θα γνωρίζετε, αποτελείτε είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπους. Αν έπρεπε να δώσετε μια συμβουλή στους νέους του σήμερα, ποια θα ήταν αυτή;

Μ.Ρ. Πρώτον, δεν θεωρώ ότι αποτελώ πρότυπο. Δεν ξέρω αν μπορώ να δεχθώ ότι αποτελώ πρότυπο. Πιστεύω ότι έχω ακόμη δρόμο για να φτάσω στο σημείο να συμφιλιωθώ με την ιδέα του προτύπου. Οι περισσότεροι από τους δικούς μου ήρωες κατέληξαν ως εξαιρετικά τραγικά πρόσωπα. Από αθλητές μέχρι ηθοποιούς. Ήταν οι σπουδαιότεροι στο είδος τους. Όμως εγώ τους είδα μέχρι το τέλος, μέχρι την πτώση τους. Αυτό είναι το σύστημα, η πολιτική, τα πάντα. Δεν μπορείς να γίνεις καλύτερος, δεν μπορείς να εκνευρίζεσαι για όσα δεν μπορείς να ελέγξεις. Μπορείς μόνο να τα αποδεχθείς και να προσπαθήσεις να τα ξεπεράσεις. 

Η ταινία θα προβληθεί από την Feelgood Entertainment και αναμένεται στις κινηματογραφικές άιθουσες στις 3 Δεκεμβρίου!

Πηγή: skai.gr