Ενθουσιασμός στου συλλέκτες τέχνης – Σε δημοπρασία για πρώτη φορά 3 έργα του Willem de Kooning

Willem de Kooning

Τα τρία έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ο Ολλανδο -Αμερικανός ζωγράφος δημιούργησε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, αναμένεται να πωληθούν 50 εκατομμύρια δολάρια.

 Τρεις πίνακες από τη συλλογή των κληρονόμων του αφηρημένου εξπρεσιονιστή ζωγράφου Willem de Kooning θα κάνουν ντεμπούτο τους σε δημοπρασία σύγχρονης τέχνης τον Νοέμβριο, στη Νέα Υόρκη.

Τα τρία έργα μεγάλης κλίμακας, τα οποία ο Ολλανδο -Αμερικανός ζωγράφος δημιούργησε μεταξύ της δεκαετίας του 1960 και του 1980, αναμένεται να πωληθούν 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Sotheby's που διοργανώνει τη δημοπρασία.

Το έργο Montauk II (1969), πίνακας σε μπλε, πράσινες και λευκές αποχρώσεις, ένας από τους πέντε γνωστούς πίνακες της ομώνυμης σειράς που δημιουργήθηκαν την ίδια χρονιά, εκτιμάται ότι θα αποκτηθεί από συλλέκτη που θα καταβάλει έως και 15 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας άλλος άτιτλος πίνακας που κατασκευάστηκε το 1979 υπολογίζεται ότι θα πωληθεί 30 έως 40 εκατομμύρια δολάρια. Το τρίτο έργο, «The Hat Upstairs (1987)», με κόκκινες και πορτοκαλί πινελιές σε λευκή βάση, παρουσιάζεται για πρώτη φορά δημόσια και η τιμή του εκτιμάται στα 8-12 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Willem de Kooning γεννήθηκε στο Ρότερνταμ και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1926. Εκεί έγινε Αμερικανός πολίτης και το 1943 παντρεύτηκε τη ζωγράφο Elaine Fried.

Στα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο ντε Κούνινγκ ζωγράφιζε με ένα στυλ που έγινε γνωστό ως «αφηρημένος εξπρεσιονισμός» ή «ζωγραφική δράσης» και ήταν μέρος μιας ομάδας καλλιτεχνών που έγινε γνωστή ως Σχολή της Νέας Υόρκης. Στην ίδια Σχολή άνηκε και ο πιο αναγνωρίσιμος εκπρόσωπός της, Τζάκσον Πόλοκ.

Η αναδρομική έκθεση του De Kooning που πραγματοποιήθηκε στο MoMA το 2011–2012 τον έκανε έναν από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Ο ζωγράφος τιμήθηκε με το Μετάλιο της Ελευθερίας και έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 1997, στο σπίτι του στα Χάμπτονς της Νέας Υόρκης σε ηλικία 92 ετών. 

Πηγή: skai.gr