Κινητικότητα για Κόσοβο: Τα «σοφά» λόγια Πούτιν σε Βούτσιτς, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Κινητικότητα για Κόσοβο: Τα «σοφά» λόγια Πούτιν σε Βούτσιτς, η συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Κοσόβου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντμίρ Πουτιν στη Μόσχα.

Αμέσως μετά ο Βούτσιτς δήλωσε ότι είχε μια «χρήσιμη και εγκάρδια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», από τον οποίο - όπως ανέφερε - άκουσε συμβουλές και απόψεις για καίρια ζητήματα.

«Εξετάσαμε διάφορες ιδέες για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου και ο πρόεδρος Πούτιν με σοφό τρόπο μου ανέπτυξε τις απόψεις του επιδεικνύοντας σεβασμό για τις θέσεις τις Σερβίας» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Μάλιστα ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ανταποδώσει την επίσκεψη. «Ο πρόεδρος Πούτιν μου επιβεβαίωσε την άφιξη του τον Οκτώβριο στην Σερβία, θα είναι υπέροχα και αυτό δηλώνει τις καλές σχέσεις που έχουμε» έγραψε στο Instagram ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την Μόσχα.

Η συνάντηση στο Λευκό Οίκο για το Κόσοβο

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κινητικότητα το ζήτημα του Κοσόβου σε διεθνές επίπεδο.

Στις 27 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου για το Κόσοβο του προέδρου Τράμπ, του Ρίτσαρντ Γκρένελ, θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο συνάντηση του προέδρου Βούτσιτς με την ηγεσία του Κοσόβου. Στην συνάντηση αυτή, όπως αναφέρθηκε από τον Γκρένελ, θα εξεταστούν ιδέες και τρόποι για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας.

Ενόχληση σε Μόσχα και Βρυξέλλες για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι θορύβησε την Μόσχα, αλλά και τις Βρυξέλλες. Η Ρωσία δεν αρκείται πλέον στο ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στις 18 Ιουνίου ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι, σχολιάζοντας την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, πέρα από την πάγια θέση ότι η Μόσχα θα στηρίξει κάθε συμφωνία που θα αποδεχθεί το Βελιγράδι, συμπλήρωσε για πρώτη φορά και την φράση ότι «κάθε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να εγκριθεί από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ» δηλαδή, να έχει την συγκατάθεση και της Ρωσίας.

Από την άλλη η ΕΕ εμφανίζεται ενοχλημένη που δεν έχει καμία ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για την ατζέντα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Οι ΗΠΑ φαίνεται να λειτουργούν αυτόνομα και, ακολουθώντας μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στις δύο πλευρές - κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν-, προσπαθούν να πετύχουν τον συμβιβασμό και να κλέψουν την δόξα από τους Ευρωπαίους.

Η ΕΕ «παλεύει» για να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου. Γι' αυτό πιθανότατα κλήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πριν ταξιδέψουν για την Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Χότι θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ενώ ο Βούτσιτς την Παρασκευή, μόλις επιστρέψει από την Μόσχα. Όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ η ηγεσία της ΕΕ θα προτείνει στις δύο πλευρές την επανεκκίνηση του διαλόγου τον Ιούλιο.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,