Ελπίδα για τις τροφικές αλλεργίες

Εντοπίσθηκε μόριο το οποίο προστατεύει ενδεχομένως από τις τροφικές αλλεργίες

Από έρευνες που διεξήχθησαν, προέκυψε ότι η ιντερλευκίνη12 έλειπε από ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν αλλεργία στα φυστίκια.

Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο μόριο αναστέλλει την ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα όσων πάσχουν από τροφικές αλλεργίες ανταποκρίνεται σε πρωτεϊνικά συστατικά των τροφίμων τα οποία αντιμετωπίζει ως επιβλαβή και γι' αυτό παράγει αντισώματα.

Στις πλέον σοβαρές περιπτώσεις οι αλλεργικοί μπορεί να εκδηλώσουν αντιδράσεις επικίνδυνες για τη ζωή, όπως είναι το αναφυλακτικό σοκ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία κατά της τροφικής αλλεργίας. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι οι ασθενείς να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τροφών και να φροντίζουν να έχουν πάντα μαζί τους ενέσεις αδρεναλίνης.

Ο Δρ Κλαούντιο Νικολέτι και οι συνάδελφοί του αντιλήφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών τους ότι ειδικοί τύποι λευκών αιμοσφαιρίων, τα λεγόμενα δενδριτικά κύτταρα, παίζουν καθοριστικό ρόλο, καθώς βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά κατάλληλα στα διάφορα ξένα μόρια που εισέρχονται στον οργανισμό.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα δενδριτικά κύτταρα των αλλεργικών ποντικών εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από το φυσιολογικό, γεγονός το οποίο προκαλεί υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην πιο πρόσφατη έρευνά του, ο Δρ Νικολέτι συνέκρινε τη δραστηριότητα των δενδριτικών κυττάρων στο έντερο και το σπλήνα των αλλεργικών και των μη αλλεργικών ποντικών και διαπίστωσε ότι τα δενδριτικά κύτταρα είχαν σταματήσει να παράγουν ιντερλευκίνη12 στο έντερο των αλλεργικών ποντικών.

Ο Δρ Νικολέτι δήλωσε ότι η χορήγηση αλλεργιογόνου, όπως είναι τα φυστίκια, μαζί με ιντερλευκίνη12, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό και τον έλεγχο των αλλεργικών αντιδράσεων.

Η πρωτεΐνη ενός τροφίμου μπορεί να είναι απολύτως ακίνδυνη για έναν άνθρωπο και θανατηφόρα για έναν άλλο. Εντοπίσαμε το μόριο που έλειπε και το οποίο κανονικά ελέγχει και ρυθμίζει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος , επεσήμανε ο ίδιος.

Ο Δρ Νικολέτι συνεργάζεται επίσης με Ιρλανδούς ερευνητές, με στόχο να διαπιστώσει αν τα δενδριτικά κύτταρα του ανθρώπου εμφανίζουν ανάλογα χαρακτηριστικά.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)