Κλείσιμο

Πολιτική κρίση στις ΗΠΑ - Κλίντον: Ο προδότης Τραμπ στοιχήθηκε με Ερντογάν

Διακομματικό τσουνάμι αντιδράσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ σημειώνεται στις ΗΠΑ μετά την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία. Τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί επικρίνουν σφόδρα των αμερικανό πρόεδρο, με μερικούς μάλιστα να κάνουν λόγο για «προδοσία». 


«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο πρόεδρος έχει στοιχηθεί με τους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας εις βάρος των πιστών συμμάχων μας και των συμφερόντων της Αμερικής. Η απόφασή του είναι μια αηδής προδοσία τόσο των Κούρδων όσο και του όρκου του ως πρόεδρος» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016.

«Η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους μας ενόψει επίθεσης από την Τουρκία είναι προδοσία» ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2012.

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του Τραμπ, επέκρινε με σφοδρότητα τον αμερικανό πρόεδρο για την απόφασή του, δηλώνοντας μεταξύ άλλων, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβίωση του ISIS, να επηρεάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και θα αποτελέσει «στίγμα» στην τιμή της Αμερικής. "Αν οι αναφορές του Τύπου είναι ακριβείς, αυτό είναι καταστροφή σε εξέλιξη" ανέφερε χαρακτηριστικά. Προειδοποιεί δε για ψήφισμα της Γερουσίας με το οποίο θα επιχειρείται πάγωμα της απόφασης του Τραμπ. 

«Η αμερικανική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε αποσύνθεση» σχολίασε δηκτικά ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επί Δημοκρατικών Κόλιν Πάουελ. 

«Το να αφήνεις συμμάχους σου να πεθάνουν είναι μεγάλο λάθος» σχολίασε από την πλευρά της η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί Τραμπ, Νίκι Χέιλι.

«Mαχαιριά στην πλάτη» χαρακτήριζαν την ίδια ώρα Κούρδοι την απόφαση του Τραμπ να τους αφήσει στο έλεος της Τουρκίας. 

Μετά το διακομματικό κύμα αντιδράσεων για την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία προς όφελος του Ερντογάν και εις βάρος των Κούρδων ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τώρα μέσω tweet την Άγκυρα ότι θα αφανίσει τους Τούρκους εάν «βγουν εκτός ορίων» στη Συρία!

skai.gr - Σ.Κ