Με χάος απειλείται η Συρία: Το «δώρο» Τραμπ στην Τουρκία θα στοιχίσει στις ΗΠΑ

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Ως κεραυνός εν αιθρία τόσο στη διεθνή πολιτική σκηνή όσο και στους διπλωματικούς κύκλους της Ουάσινγκτον έπεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από την βορειοανατολική Συρία προκειμένου να δώσει χώρο στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, η οποία θα έχει στο στόχαστρο τους Κούρδους. 

Κατά την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε η Ουάσινγκτον να αφήσει στον αέρα τον σύμμαχο κλειδί για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Συρία, τους Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Ομάδων Προστασίας (YPG). 

Οι γεωστρατηγικοί αναλυτές μιλούν για μία ακατανόητη απόφαση του Αμερικανού προέδρου κόντρα στις εισηγήσεις που δεχόταν από στους στρατιωτικούς αξιωματούχους του, οι οποίοι υποστήριζαν να συνεχιστεί η συνεργασία με τους Κούρδους. Αν και υπήρχε διγλωσσία από την Ουάσινγκτον καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτιμούσαν να κρατούν σαφείς αποστάσεις από τους Κούρδους για να μην δυσαρεστήσουν την Άγκυρα εντούτοις κανείς δεν ανέμενε ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» των Κούρδων. 

Τώρα οι μαχητές των Λαϊκών Ομάδων Προστασίας (YPG) κάνουν λόγο για «πισώπλατο μαχαίρωμα» από την Ουάσινγκτον, καθώς πριν από περίπου ένα μήνα οι Αμερικανοί τους υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν αμυντικά φυλάκια στην βόρεια Συρία. Στόχος ήταν να προχωρήσει η συμφωνία με την Άγκυρα για κοινές περιπολίες Τούρκων και Αμερικανών στρατιωτών στα τουρκοσυριακά σύνορα.  Το αντάλλαγμα στους Κούρδους, που έμειναν εκτεθειμένοι έναντι των Τούρκων στρατιωτών,  ήταν ότι οι Αμερικανοί θα παρέμεναν υπεύθυνοι για την ασφάλεια τους. 

Πέρα όμως, από το γεωστρατηγικό κόστος για τις ΗΠΑ το αμερικανικό «πράσινο φως» για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση απειλεί με χάος την περιοχή και θα ανακόψει την δυναμική του YPG στις μάχες με τους τζιχαντιστές με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μίας δυναμικότερης επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους. 

Επιπλέον προσφέρει ένα μεγάλο «δώρο» στην Ρωσία, καθώς πλέον η Ουάσινγκτον θα στηρίζεται αποκλειστικά στην Άγκυρα για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, έναν τουλάχιστον ασταθή σύμμαχο. αν και οι σχέσεις τους δεν περνούν και τις καλύτερες ημέρες.   

Σε αυτό το πλαίσιο είναι δύσκολο να δουν οι αναλυτές ποιο θα είναι το κέρδος για τις ΗΠΑ, η οποία και σε επίπεδο εντυπώσεων δείχνει ότι κάνει στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της και εγκαταλείπει συμμάχους εν μία νυκτί. 

Η απόφαση εκτιμάται ότι ακολουθεί περισσότερο την προσωπική «γραμμή» Τραμπ, ο οποίος θεωρεί πολυέξοδους τους πολέμους και προτιμά τα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέψουν σε αμερικανικό έδαφος.