Κλείσιμο

«Οι Ρώσοι έχουν μόνο τρεις ημέρες προμηθειών» δηλώνει ο ουκρανικός στρατός

Στις ρωσικές δυνάμεις έχουν απομείνει μόλις τρεις ακόμη ημέρες με καύσιμα, τρόφιμα και πυρομαχικά για να διεξαγάγουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς έχουν πληγεί οι αλυσίδες εφοδιασμού τους και εξαντλούνται οι προμήθειές τους, ανέφερε την Τρίτη ο ουκρανικός στρατός. 

Οι ισχυρισμοί για μεγάλες ελλείψεις περιγράφηκαν ως «εύλογοι» από δυτικούς αξιωματούχους, αν και δήλωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την ουκρανική ανάλυση. 

Η έκθεση της γενικής διοίκησης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λέγεται ότι συνάδει με στοιχεία της Δύσης ότι η ρωσική προέλαση είχε σταματήσει, και ότι είχαν επιστρέψει στη χρήση «αδιάκριτων και φθοροποιών» επιθέσεων πυροβολικού εναντίον αμάχων. 

«Πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει πολύ υλικό, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων κατηγοριών όπλων, και έχουμε δει μεμονωμένες αναφορές για συγκεκριμένες μονάδες που δεν είχαν προμήθειες για το ένα ή το άλλο όπλο», είπε δυτικός αξιωματούχος. 

«Είναι σύμφωνο με την προέλαση που έχει σταματήσει. Οι αποτυχίες στην υλικοτεχνική αλυσίδα ήταν ένας από τους λόγους που δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί όσο ήλπιζαν». 

Αξιωματούχος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαρκώς ζητήματα ηθικού μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, με ελλείψεις τροφίμων και καυσίμων, καθώς και κρυοπαγήματα λόγω έλλειψης εξοπλισμού για ζεστό καιρό. «Αγωνίζονται σε πολλά μέτωπα», σχολίασε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Μια ουκρανική αντεπίθεση βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας του Κιέβου φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, και απειλώντας την ικανότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων να ανεφοδιάζουν τις εμπροσθοφυλακές που είναι εκτεθειμένες στα βόρεια της πόλης. 

Βίντεο με εντοπισμό γεωγραφικής θέσης τη Δευτέρα δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να τοποθετούν τη σημαία πάνω από ένα κτίριο στην πόλη Μακάριβ, περίπου 65 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, επιβεβαιώνοντας  βρετανικές πληροφορίες. Στη συνέχεια, νωρίς την Τρίτη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης. Μετά από 24 ώρες μάχης, η «σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη Μακάριβ» καθώς οι Ρώσοι υποχώρησαν, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Facebook. 

Πηγή: skai.gr