Η ουκρανική αντεπίθεση κοντά στο Κίεβο απειλεί να αποκόψει τις ρωσικές μονάδες

Μια ουκρανική αντεπίθεση βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας του Κιέβου φαίνεται να έχει σημειώσει πρόοδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ρωσικές προσπάθειες να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, και απειλώντας την ικανότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων να ανεφοδιάζουν τις εμπροσθοφυλακές που είναι εκτεθειμένες στα βόρεια της πόλης. 

Βίντεο με εντοπισμό γεωγραφικής θέσης τη Δευτέρα δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να τοποθετούν τη σημαία πάνω από ένα κτίριο στην πόλη Μακάριβ, περίπου 65 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, επιβεβαιώνοντας  βρετανικές πληροφορίες. Στη συνέχεια, νωρίς την Τρίτη, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης. Μετά από 24 ώρες μάχης, η «σημαία της Ουκρανίας υψώθηκε πάνω από την πόλη Μακάριβ» καθώς οι Ρώσοι υποχώρησαν, ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Facebook. 

Η πόλη βρίσκεται σε στρατηγική θέση δυτικά του Κιέβου. Ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου έκανε περιοδεία στο Μακάριβ τη Δευτέρα. Ένα βίντεο της επίσκεψής του έδειξε εκτεταμένη καταστροφή και η πόλη φαινόταν έρημη. O Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η περιοχή εξακολουθούσε να βομβαρδίζεται, υποδεικνύοντας ότι ο έλεγχος της περιοχής από το Κίεβο δεν έχει ακόμα παγιωθεί. 

Ένας άλλος αξιωματούχους είπε ότι τα πυρά του πυροβολικού ερχόταν από πέντε χιλιόμετρα προς τα βόρεια, μια περιοχή που κρατούν ακόμη οι Ρώσοι. «Το Μακάριβ εξακολουθεί να δέχεται πυρά», είπε. 

Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στο νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα Τρίτη  εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές όπου βρίσκονταν οι Ρώσοι πρωτύτερα».

«Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (...) ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιφ», μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε.

«Είδαμε (αυτά τα εδαφικά κέρδη) να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Οι τελευταίες «δεν διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με τον συντονισμό που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο στρατό», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι.

«Οι διοικητές τους δεν επικοινωνούν πάντα, δεν υπάρχει πάντα συντονισμός μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Πηγή: skai.gr