ΗΠΑ: Η Ρωσία βομβαρδίζει τη Μαριούπολη και από τη Θάλασσα του Αζόφ

Η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει την πολιορκούμενη Μαριούπολη από την Αζοφική Θάλασσα, χρησιμοποιώντας ένα στολίσκο περίπου επτά πλοίων ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου. Η Μαριούπολη είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας παράκτια πόλη.

Ο αξιωματούχος είπε στο CNN ότι μερικά από τα πλοία μπορεί να είναι ναρκαλιευτικό και μερικά πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων, αλλά ορισμένα από τα πολεμικά πλοία είναι επιφανείας που συμμετείχαν στην επίθεση στην πολιορκούμενη πόλη τις τελευταίες 24 ώρες. 

«Συνεχίζουμε να παρατηρούμε έναν αριθμό ρωσικών δυνάμεων μέσα στην πόλη [της Μαριούπολης]», είπε ακόμα ο αξιωματούχος. 

«Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον μερικοί από αυτούς είναι αυτονομιστικές δυνάμεις που ήρθαν από το Ντονμπάς, και πάλι οι Ουκρανοί παλεύουν πολύ πολύ σκληρά για να μην πέσει η Μαριούπολη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η πόλη έχει ήδη υποστεί συνεχή ρωσικό βομβαρδισμό από εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυροβολικό έξω από την πόλη. Οι Ρώσοι έχουν συνολικά περίπου 21 πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο αξιωματούχος. Δώδεκα από τα πολεμικά πλοία είναι επιφανείας, ενώ τα υπόλοιπα είναι πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων.

Ένας τοπικός περιφερειάρχης στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν στη Μαριούπολη και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν αδιάκριτα κατά κατοικημένων περιοχών και ουκρανικών στρατιωτικών στόχων. Οι Ρώσοι αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο δήλωσε ότι άμαχοι δέχονταν ρωσικά πυρά, πέραν των μαχητών της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ.

Aγωνία στο μεταξύ επικρατεί για τους αμάχους που πιστεύεται ότι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, καθώς οι διασώστες εμποδίζονται να προσεγγίσουν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη. 

Το θέατρο βλήθηκε από ρωσικές βόμβες την περασμένη εβδομάδα, με εκατοντάδες άμαχους - ανάμεσά τους και παιδιά - να έχουν καταφύγει σε αυτό. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ