Η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση ενός παράνομου οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Τρίτης.

Η πρόταση τέθηκε σήμερα, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε να μετατραπεί ο παράνομος οικισμός Μεβούτ Γιεριχό, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, σε επίσημο, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Νετανιάχου μετά τη λήξη της συνεδρίασης η οποία διεξήχθη εκτάκτως στην περιοχή.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Νετανιάχου δεσμεύτηκε πως θα προσαρτήσει το σύνολο της Κοιλάδας, που αποτελεί την καρδιά της Δυτικής Όχθης, εάν εκλεγεί, ανατρέποντας το σημερινό status quo που ισχύει από το 1967. Στην πράξη τυχόν προσάρτηση θα βυθίσει τις ελπίδες για λύση δύο κρατών.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη «είναι ένα αμυντικό τείχος που θα αποτελέσει αναπόσπαστο τμήμα του Ισραήλ [...] και θα διασφαλίσει την αιώνια παρουσία των ενόπλων δυνάμεών μας» προσέθεσε.

Η ανακοίνωση συνάδει με την ευρύτερη στροφή του κ. Νετανιάχουν προς τα δεξιά κατά την προεκλογική περίοδο, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης του Λικούντ επιλέγει αυτήν την στρατηγική ώστε να αποσπάσει ψήφους.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον οικισμό Μεβούτ Γιεριχό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ το οποίο «υπονομεύει όλα τα θεμέλια της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Ο οικισμός Μεβούτ Γιεριχό βρίσκεται κοντά στην Ιεριχώ, τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη αυτής της στρατηγικής σημασίας κοιλάδας, στα βόρεια της Νεκράς Θάλασσας. Ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και σήμερα ζουν εκεί περίπου 30 οικογένειες

Αν και θα νομιμοποιηθεί από το Ισραήλ, θα παραμείνει παράνομος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, όπως και όλοι οι άλλοι εποικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα Καχόλ Λαβάν (Μπλε-’σπρο) του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς, δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις. Απόψε θα πραγματοποιήσουν τις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις τους, στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: ΑΜΠΕ/Γαλλικό Πρακτορείο - skai.gr