Μπάρακ: Το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική επιλογή κατά Ιράν
Την πρόθεση του Ισραήλ να συνεχίσει να αναλογίζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, γνωστοποίησε με σημερινές (17 Απριλίου) του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της χώρας Εχούντ Μπάρακ. Ο κ. Μπάρακ επεσήμανε μάλιστα ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει βιώσιμη ακόμη και κατά τη διάρκεια των τρεχουσών πολυμερών διαπραγματεύσεων για την ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν το Σάββατο 14 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπάρακ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις πιθανότητες να πεισθεί το Ιράν να παύσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισραηλινός υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Στρατού.

Οι δηλώσεις του κ. Μπάρακ έγιναν μόλις δύο μέρες πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του, Λέον Πανέτα, στη Ουάσινγκτον την Πέμπτη, 19 Απριλίου. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, ο κ. Μπάρακ θα υποσχόταν στον κ. Πανέτα ότι το Ισραήλ δεν θα επιτιθόταν μονομερώς στο Ιράν ενόσω οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν.

Αρνούμενος την ύπαρξη μίας τέτοιας υπόσχεσης και υπογραμμίζοντας την ανεξαρτησία δράσης της ισραηλινής κυβέρνησης, ο κ. Μπάρακ διευκρίνισε ότι το εβραϊκό κράτος δεν έχει δεσμευτεί ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Δεν δεσμευόμαστε σε ο,τιδήποτε», σχολίασε ενδεικτικά ο ισραηλινός υπουργός, «Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε, ούτε πρέπει ή μπορεί να υπάρξει [μία τέτοια δέσμευση]».

Τα σχόλια του κ. Μπάρακ πιθανότατα θα αναζωπυρώσουν τις δυσκολίες που ταλανίζουν τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις αναφορικά με το Ιράν. Μόλις την Κυριακή άλλωστε, 15 Απριλίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι οι πέντε εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μεταξύ του πρώτου γύρου συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη και του δεύτερου γύρου, που θα λάβει χώρα στη Βαγδάτη (23 Μαίου), δίνουν ένα «δωράκι» στην Τεχεράνη για τη συνέχιση εμπλουτισμού ουρανίου.

Τις κατηγορίες του κ. Νετανιάχου αρνήθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
0 0 Bookmark

Απόρρητο