Βίαιες συγκρούσεις στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό - 1,8 εκατ. διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους

Ένταση επικρατεί στην πλατεία της Όπερας - Τουλάχιστον 26 συλλήψεις και τραυματισμοί διαδηλωτών και αστυνομικών - Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT οι διαδηλωτές έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια.

Σε εξέλιξη βρίσκονται εκατοντάδες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία από εκατομμύρια πολίτες που ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Περισσότερες από 300 διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία ενώ βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε αρκετές πόλεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και συλλήψεις.Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στην πλατεία της Όπερας ενώ επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα και στη λεωφόρο Bonne Nouvelle στο Παρίσι. 

Διαμαρτυρία

Η αστυνομία του Παρισιού δήλωσε ότι «στοχοποιήθηκε γύρω από την Place de la République» και ότι οι «επιτιθέμενοι» απωθήθηκαν κάνοντας ρίψη δακρυγόνων. Ο αριθμός των συλληφθέντων στο Παρίσι ανέβηκε στους 26. Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.

Διαμαρτυρία

Παράλληλα, στην πόλη Ρεν, στα βορειοδυτικά της χώρας η αστυνομία εκτόξευσε κανόνια νερού και δακρυγόνα καθώς ορισμένοι κουκουλοφόροι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα.

Γαλλία διαδηλώσεις

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε επίσης στο νότο και κυρίως στη Μασσαλία, τη Νίκαια και την Τουλόν. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, 1,8 κατομμύρια διαδηλωτές κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, αριθμός υπερδιπλάσιος από την προηγούμενη την κινητοποίηση της 15ης Μαρτίου όπου συμμετείχαν 480.000 πολίτες. Σύμφωνα με το συνδικάτο CGT οι διαδηλωτές έφτασαν τα 3,5 εκατομμύρια.

Στην πόλη Λοριάν, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε  αστυνομικό τμήμα και ένα τοπικό νομαρχιακό γραφείο.

Γαλλία διαδηλώσεις

Το γαλλικό κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι «τουλάχιστον 350-400 άτομα» όλοι ντυμένοι στα μαύρα χρησιμοποιούν «μεγάλα» πυροτεχνήματα και στοχοποιούν ένα McDonald's στην περιοχή Σεντ Ντενί στο Στρασβούργο. Η αστυνομία φέρεται να τους απώθησε κάνοντας επίσης χρήση δακρυγόνων.

Γαλλία διαδηλώσεις

Στη Λυών, εκατοντάδες εργαζόμενοι σιδηροδρόμων, φοιτητές και άλλοι έχουν κατακλύσει τις σιδηροδρομικές γραμμές διακόπτοντας τα δρομολόγια των τρένων. Η αστυνομία προχώρησε σε 11 συλλήψεις ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανίν δήλωσε ότι οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες.

Διαμαρτυρία

Από το νωρίς το πρωί το Παρίσι έχει «οχυρωθεί» υπό το φόβο επεισοδίων. Κατά τη διαδρομή από τη Βαστίλη μέχρι την Όπερα, καταστήματα, τράπεζες και επιχειρήσεις οχυρώθηκαν από  νωρίς το πρωί και αστυνομικοί έλαβαν θέση κατά μήκος των οδών. 

Γαλλία διαδηλωσεις

Οι εκτεταμένες απεργίες έχουν προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στις δημόσιες μεταφορές αλλά και στις αερομεταφορές ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων.  Οι αρχές του αεροδρομίου δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες θα έχουν αντίκτυπο στις πτήσεις του Σαββατοκύριακου. Περίπου το 30% των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Ορλί, νότια του Παρισιού, αναμένεται να ακυρωθούν την Παρασκευή και το Σάββατο όπως επίσης και το 20% των αναχωρήσεων από τη Μασσαλία, τη Μπορντό και τη Λυών. Το πρωί της Πέμπτης, διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ βόρεια του Παρισιού.

Διαμαρτυρία

Επίσης, κλειστά είναι τα σχολεία και τα κολέγια σε όλη τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Ρουέν, της Μασσαλίας και της Τουλούζης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν, απέκλεισε τη διάλυση του κοινοβουλίου, τον ανασχηματισμό της κεντρώας κυβέρνησής του και την παραίτηση της πρωθυπουργού του, Ελίζαμπεθ Μπορν, όπως ζήτησε η αντιπολίτευση.

Υποστήριξε ότι για το μόνο που λυπάται είναι «που δεν κατάφερα να πείσω τους ανθρώπους για την αναγκαιότητα αυτής της μεταρρύθμισης».

Διαμαρτυρία

Πηγή: skai.gr