Ανακοινώνει το νέο σύστημα μέτρων κατά κορωνοϊού ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ένα σχέδιο δράσης τριών βαθμίδων για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού θα ανακοινώσει το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Οι περιοχές με τα αναλογικά περισσότερα κρούσματα θα υπάγονται στην «πολύ υψηλή» βαθμίδα μέτρων, κάτι που αναμένεται να ισχύσει άμεσα τουλάχιστον για την ευρύτερη περιοχή του Λίβερπουλ, όπου καταγράφονται πάνω από 540 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Συγκεκριμένα, με βάση κοινή δήλωση των τοπικών αρχόντων του Λίβερπουλ, αναμένεται να κλείσουν οι παμπ, τα μπαρ, τα γραφεία στοιχημάτων, τα καζίνο και τα γυμναστήρια, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν θα κλείσουν και τα εστιατόρια.

Αναμένεται επίσης να απαγορεύεται η μίξη μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, θα απαγορεύεται επίσης η μετακίνηση των κατοίκων εκτός ορίων περιοχής τους παρά μόνο αν πρόκειται για λόγους εργασίας, υγείας και εκπαίδευσης, ενώ όποιος επισκέπτεται τις περιοχές υπό τα μέτρα αυτά δε θα μπορεί να διανυκτερεύει εκεί.

Τα μέτρα θα επιβάλλονται δια νόμου και δε θα συνιστούν απλώς οδηγίες ή συστάσεις, ενώ οι περιοχές που θα τίθενται υπό αυτό το μερικό 'lockdown' θα τυγχάνουν οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και θα λειτουργούν τοπικό πρόγραμμα ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων φορέων.

Οι περιοχές που θα υπάγονται στην ιεραρχικά δεύτερη «υψηλή» βαθμίδα μέτρων θα υποχρεώνονται να τηρούν τα ισχύοντα μέτρα, δηλαδή την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης στις 10μμ, συν την απαγόρευση μίξης μελών δύο διαφορετικών νοικοκυριών σε κλειστό χώρο.

Η χαμηλότερη «μέτρια» βαθμίδα μέτρων περιλαμβάνει τα ισχύοντα, δηλαδή τον «κανόνα των έξι» και το κλείσιμο παμπ, μπαρ και εστιατορίων στις 10.

Σε καμία περιοχή δε θα κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπά καταστήματα λιανικής.

Οι λεπτομέρειες των μέτρων οριστικοποιούνται το πρωί σε σύσκεψη της επιτροπής Cobra υπό τον Πρωθυπουργό Τζόνσον, ο οποίος θα κάνει τις ανακοινώσεις στις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα. Το βράδυ θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από τον Υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ και τον Αρχίατρο για την Αγγλία καθηγητή Κρις Γουίτι.

Το ποιες περιοχές θα υπαχθούν σε ποια κατηγορία είναι ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τοπικές δημοτικές αρχές. Πολύ κοντά στα άσχημα επιδημιολογικά δεδομένα του Λίβερπουλ, πάντως, βρίσκονται μεγάλα αστικά κέντρα της βόρειας Αγγλίας, όπως το Μάντσεστερ και το Νιούκαστλ.

Τα μέτρα πιστεύεται ότι θα επανεξετάζονται σε κάθε περιοχή κάθε τέσσερις εβδομάδες.