Ζαπορίζια: Αποκαταστάθηκε η εξωτερική γραμμή ρεύματος του πυρηνικού σταθμού

Το γεγονός πως ο πυρηνικός σταθμός έμεινε χωρίς ρεύμα σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες ο Ραφαέλ Γκρόσι το χαρακτήρισε ως «ανησυχητική εξέλιξη»

Αποκαταστάθηκε η εξωτερική γραμμή τροφοδοσίας ρεύματος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια επισήμανε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Νωρίτερα σήμερα, ο  Γκρόσι προειδοποίησε ότι ο πυρηνικός σταθμός, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, είχε μείνει ξανά χωρίς ρεύμα. Αν και οι έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου έχουν κλείσει, η συνεχής παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι απαραίτητη για να διατηρείται δροσερό το καύσιμο που είναι αποθηκευμένο στο εσωτερικό για να αποφευχθεί ένα πιθανό πυρηνικό ατύχημα.

«Η ομάδα μας στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια με πληροφόρησε σήμερα το πρωί ότι ο σταθμός έχει χάσει για δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες κάθε εξωτερική ηλεκτροδότηση», έγραψε νωρίτερα ο Ραφάελ Γκρόσι απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από το σταθμό ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί κοντά στην εγκατάσταση.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το εργοστάσιο λειτουργεί πλέον με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και τόνισε πως αυτή η επαναλαμβανόμενη απώλεια ισχύος εκτός έδρας είναι μια «βαθιά ανησυχητική εξέλιξη».

Ο επικεφαλής της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ διεξάγει συνομιλίες με το Κίεβο και τη Μόσχα για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από τη Ζαπορίζια, την οποία η Ρωσία ελέγχει από τις αρχές Μαρτίου, ημέρες αφότου εξαπέλυσε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν αρκετούς πυραύλους στην πόλη της Ζαπορίζια και τα περίχωρά της την Τρίτη το βράδυ, αλλά δεν προκάλεσαν σημαντικές ζημιές.

Πηγή: skai.gr