ΝΑSA: Το τηλεσκόπιο - αερόστατο SuperBIT κυκλοφόρησε τις πρώτες του ερευνητικές εικόνες - Δείτε βίντεο

Το μπαλόνι μπορεί να ταξιδέψει σε υψόμετρο πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, καθιστώντας το κατάλληλο για πολλές αστρονομικές παρατηρήσεις

Το τηλεσκόπιο απεικόνισης Super Pressure Balloon Imaging (SuperBIT) που εκτοξεύτηκε με ένα επιστημονικό αερόστατο υπερπίεσης στις 16 Απριλίου 2023, τοπική ώρα από τη Wānaka της Νέας Ζηλανδίας, κατέγραψε τις πρώτες ερευνητικές του εικόνες από αυτή την πτήση του Νεφελώματος Tarantula και των Antennae Galaxies . Αυτές οι εικόνες καταγράφηκαν στα 108.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Το πλεονέκτημα των τηλεσκοπίων που βασίζονται σε μπαλόνια έναντι των διαστημικών τηλεσκοπίων είναι το μειωμένο κόστος, που αποδίδεται στη μη αναγκαία εκτόξευση τους με πύραυλο. Ένα μπαλόνι σούπερ πίεσης μπορεί να κάνει τον γύρο του πλανήτη για έως και 100 ημέρες για να συγκεντρώσει επιστημονικά δεδομένα. Το μπαλόνι μπορεί να ταξιδέψει επίσης σε υψόμετρο πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, καθιστώντας το κατάλληλο για πολλές αστρονομικές παρατηρήσεις.


Το τηλεσκόπιο SuperBIT καταγράφει εικόνες γαλαξιών στο φάσμα του ορατού προς σχεδόν υπεριώδους φωτός, το οποίο είναι εντός των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, αλλά με ευρύτερο οπτικό πεδίο. Ο στόχος της αποστολής είναι να χαρτογραφήσει τη σκοτεινή ύλη γύρω από τα σμήνη γαλαξιών μετρώντας τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα ογκώδη αντικείμενα παραμορφώνουν τον χώρο γύρω τους, που ονομάζεται επίσης «αδύναμος βαρυτικός φακός».

Το Νεφέλωμα Ταραντούλα είναι μια μεγάλη περιοχή σχηματισμού άστρων ιονισμένου αερίου υδρογόνου που βρίσκεται 161.000 έτη φωτός από τη Γη στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου και τα τυρβώδη σύννεφα αερίου και σκόνης φαίνεται να στροβιλίζονται ανάμεσα στα φωτεινά, νεοσχηματισμένα αστέρια της περιοχής. Το Νεφέλωμα Ταραντούλα έχει συλληφθεί στο παρελθόν τόσο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble όσο και από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.



Οι γαλαξίες Antennae, που καταγράφονται ως NGC 4038 και NGC 4039, είναι δύο μεγάλοι γαλαξίες που συγκρούονται 60 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά προς τον νότιο αστερισμό Corvus. Οι γαλαξίες έχουν συλληφθεί στο παρελθόν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble , το Παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra και το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer που έχει πλέον αποσυρθεί. Μια σύνθετη εικόνα των γαλαξιών συνδυάζει δεδομένα που λαμβάνονται και από τα τρία τηλεσκόπια.

Πηγή: skai.gr