Εκλογές 2023: Το δύσκολο στοίχημα της Δυτικής Αθήνας

Οι κινήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ - Πρόκληση η Δυτική Αττική και για το ΠΑΣΟΚ

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η κάθε εκλογική περιφέρεια στην οποία τα κόμματα καλούνται να δώσουν τη μάχη του σταυρού έχει τις ιδιαιτερότητές της. Είτε «γαλάζια» είτε «ροζ» η σύγκρουση θα είναι σκληρή γιατί οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν και να διατηρήσει τα «κάστρα», τους αλλά και να «κλέψουν» επιπλέον έδρες από τους αντιπάλους τους. Η Δυτική Αθήνα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ (38,6%) κέρδισε με διαφορά σχεδόν 9 μονάδων τη Νέα Δημοκρατία (29,69%). Μέτρο σύγκρισης με το 2015 δεν υπάρχει, καθώς πριν από οχτώ χρόνια η Β΄ Αθηνών ήταν μια ενιαία τεράστια περιφέρεια που έδινε συνολικά 44 έδρες.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να μεγαλώσει την επιρροή της σε μια «λαϊκή περιοχή» στην οποία επιθυμεί οπωσδήποτε να έχει τον πρώτο λόγο. Περιλαμβάνει τους δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Ιλίου, Πετρούπολης, Αγίας Βαρβάρας και Χαϊδαρίου. Ο νόμιμος πληθυσμός αυτών των περιοχών ανέρχεται σε περίπου 400.000 κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να δει τα αποτελέσματα των πολιτικών της και τη στήριξη που παρείχε σε μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο στην πανδημία όσο και κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Το νέο δεδομένο που υπάρχει στη Δυτική Αθήνα είναι πως θα είναι διαθέσιμη μια ακόμα έδρα μετά τη νέα απογραφή. Αυτό το γεγονός αυξάνει σημαντικά τον ανταγωνισμό.

Η σημασία που δίνει η γαλάζια παράταξη στη συγκεκριμένη περιφέρεια είχε φανεί σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιλέξει να εκλεγεί και να κρατήσει την έδρα της Δυτικής Αθήνας. Το ίδιο είχε κάνει και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με το ΚΚΕ να εμφανίζεται ιδιαιτέρως ισχυρό σε όλες τις περιοχές της (8,69% το 2019). Έδρα στις προηγούμενες εκλογές είχε κερδίσει η Ελληνική Λύση, αλλά και το ΜέΡΑ25. Από τη ΝΔ εξελέγησαν οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος. Τα καινούργια ψηφοδέλτια έχουν ήδη ενισχυθεί από τις υποψηφιότητες του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και της υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική, Μαρίας Συρεγγέλα. Τι σημαίνει αυτό; Πως αν επιθυμεί η κυβερνώσα παράταξη να εκλέξει όλους τους κορυφαίους που διαθέτει θα πρέπει οι συμμετέχοντες στις λίστες να «τρέξουν» προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά της.

Τον Ιούλιο του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία τρεις. Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ήταν οι πρώτοι από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στη συνέχεια ο  Παναγιώτης Κουρουμπλής κέρδισε την έδρα από τον κ.Παπαχριστόπουλο στο εκλογοδικείο. Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να διατηρήσει τα πρωτεία; Κατεβάζει στη Δυτική Αθήνα τα «δυνατά του χαρτιά». Οι δυο πρώτες σε ψήφους του Συνεδρίου, Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, θα ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί περαιτέρω ενίσχυση των ποσοστών του. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα κάνει ο Γιάννης Δραγασάκης με πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, να αναφέρουν πως ενδεχομένως να επιλέξει μια τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές εξέλεξε τη Νάντια Γιαννακοπούλου, λαμβάνοντας ποσοστό 6%. Η Δυτική Αθήνα αποτελεί επίσης ένα στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη. Πέρα από την νυν βουλευτή το ψηφοδέλτιο θα ενισχύσουν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Καρχιμάκης και ο Θανάσης Κατερινόπουλος.

Πηγή: skai.gr