Παυλάκης σε ΣΚΑΪ: Θα βλέπουμε περίπου 100 νεκρούς καθημερινά μέχρι το τέλος του χρόνου

Η έξαρση στον αριθμό των νεκρών απο κορωνοϊό  θα κρατήσει μέχρι τα Χριστούγεννα ή το τέλος του χρόνου, εκτίμησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ο ιατρός-καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Ο καθηγητής τόνισε ότι ενδέχεται να βλέπουμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ σημείωσε πως τα θύματα συνολικά μπορεί να φτάσουν έως και 20.000 ακόμα με 21.000 , μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα.  Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην εξάπλώση της παραλλαγής Όμικρον, ο καθηγητής ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, αντίστοιχου επιπέδου με του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενος.

Παράλληλα, ο καθηγητής  επισήμανε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά , ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Μάλιστα, αναφορικά με την αναμνηστική δόση, υπογράμμισε ότι ο καινούργιος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο 2ος και ο 3ος. Ανέφερε δε ότι  άτομα  όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

Πηγή: skai.gr