Το σχέδιο αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Αναβάθμιση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, χρήση drone και ένα σχέδιο για την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη αποτελούν τις τελευταίες στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού πενταγώνου ώστε να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

Μετά την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η Κρήτη αποκτά μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, επισημαίνουν οι αναλυτές. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τόνισε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης προκειμένου να μας αναγκάσει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με αντικείμενο κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που Τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης η απάντηση της Ελλάδας θα δοθεί σε τρία στάδια:

Αρχικά γίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.

Εάν το σκάφος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει, τότε θα δοθεί εντολή σε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού να το απωθήσουν.

Εάν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Όλοι απεύχονται την δημιουργία θερμού επεισοδίου αλλά εάν κριθεί απαραίτητο τότε στο σημείο αυτό προβλέπεται καταβύθιση του τουρκικού πλοίου.

Πηγή: skai.gr