Ενεργειακή κρίση: Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη η Σύνοδος στις 20-21 Οκτωβρίου - Ποια μέτρα συζητήθηκαν στην Πράγα

Σε τρεις άξονες η συζήτηση στο κάστρο της Πράγας για το Ενεργειακό - Συγκρατημένη αισιοδοξία για απαοφάσεις έως το τέλος του μήνα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Συζητήθηκε η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός

Η ενεργειακή κρίση έχει αρχίσει και γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους ηγέτες για άμεσες αποφάσεις, πριν να είναι πολύ αργά. Η άτυπη σύνοδος της Πράγας «διαφημίστηκε» ως κρίσιμη και καθοριστική, όμως στην πράξη τίποτε από τα δύο δεν αποδείχθηκε. Και αυτό διότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ναι μεν έκαναν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, συμφωνόντας ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν έλαβαν αποφάσεις, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί η νέα πρόταση της Κομισιόν, μετά τις νέες κατευθύνσεις που δόθηκαν στην άτυπη σύνοδο της Πράγας.

Ωστόσο, ακόμη και η 21η Οκτωβρίου δεν είναι απόλυτο ότι θα δώσει λύση στο θέμα του πλαφόν και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις για τη μείωση των συνεπειών στην οικονομική πραγματικότητα των πολιτών. Με άλλα λόγια, ενώ ο χρόνος πιέζει, ενώ ο χειμώνας έρχεται και ενώ το φυσικό αέριο από τη Ρωσία έχει στην ουσία «στερέψει», η Ευρώπη εμφανίζεται εγκλωβισμένη στις γνωστές αγκυλώσεις της, με τους ηγέτες να συμφωνούν αόριστα σε μία κοινή δράση, δίχως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, αλλά αρκούμενοι σε κάποιες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που συζητήθηκαν: 

1)Η ανάληψη δράσεων για τη μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης στο ενεργειακό. Τι σημαίνει αυτό; ότι τα κράτη είναι υποχρεωμένη να βρουν τρόπους να πετύχουν τον στόχο της μείωσης στην κατανάλωση, δίχως να χρειαστεί η ενεργοποίηση του plan b, το οποίο προβλέπει, στο τελικό του στάδιο, ακόμη και διακοπές στις παροχές ενέργειας στα νοικουριά, τα νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες δομές.

2)Η ασφάλεια του εφοδιασμού. Τι αφορά; Τη διατήρηση των αποθεμάτων. Στο σημείο αυτό συζητήθηκε η κοινή αγορά ενέργειας από την Ευρώπη. Δηλαδή η αγορά των ενεργειακών πόρων να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερη τιμή, με την πτώση του ανταγωνισμού και να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα για όλους. 

3)Το ζήτημα των τιμών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συζητήθηκαν διάφορες λύσεις. Μία είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε επίσης η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Δεν υπήρξε απόφαση για το πώς και σε τι επίπεδο μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αερίου. Αυτό που συμφωνήθηκε, ωστόσο, ήταν να υπάρξει μία κοινή πολιτική για τη μείωση των τιμών, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, όποτε και αν γίνει αυτό.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από Μητσοτάκη

Στην ανάγκη να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις το συντομότερο δυνατό επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου σητν Πράγα. Πιο συγκεκριμένα είπε: 

«Διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μία τέτοια παρέμβαση.

Χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Πρωθυπουργός Τσεχίας: Συζητήθηκε η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την απελευθέρωση επιπρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, στην άτυπη σύνοδο που είχαν σήμερα στην Πράγα, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

«Συζητήσαμε ανοιχτά την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Συζητήσαμε επίσης για την απελευθέρωση πρόσθετων δικαιωμάτων εκπομπής (άνθρακα) από το αποθεματικό για τη σταθερότητα της αγοράς (ΑΣΑ – μηχανισμός για την αυτόματη προσαρμογή της ετήσιας ποσότητας δικαιωμάτων που πλειστηριάζονται στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ) προκειμένου να μειωθεί η τιμή τους, καθώς επίσης και άλλα πιθανά μέτρα».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ είπε από την πλευρά του ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις από κοινού αγορές φυσικού αερίου μετά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, καθώς τότε οι αποθήκες θα είναι άδειες.

Ο Χέγκερ επισήμανε ότι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί με τρόπο ώστε να μην απειλούνται οι παραδόσεις.

Φον ντερ Λάιεν: Θα χρειαστούμε πρόσθετη κοινή χρηματοδότηση για την κρίση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να βρει περισσότερη χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να απαλλαγούν τα ίδια από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα εξετάσουμε μια πρόσθετη χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε όλα τα κράτη μέλη να έχουν την ίδια ευκαιρία να επενδύσουν στη μετάβαση», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα.

Αισιόδοξος ο Μακρόν: Αποφασίστηκαν «μηχανισμοί» για την αντιμετώπιση του ενεργειακού
 

«Πολύ πιο αισιόδοξος» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να βρουν μια λύση για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τη λήξη της άτυπης συνόδου της ΕΕ στην Πράγα. Ταυτόχρονα ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο χειμώνας του 2023/24 θα είναι ακόμη σκληρότερος από αυτόν που έρχεται τώρα για τους Ευρωπαίους, σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.

Ο Μακρόν είπε ότι η Ευρώπη θα εντείνει τις συνομιλίες της με τους προμηθευτές αερίου και θα συντονίσει τις ενέργειές της με τις μεγάλες ασιατικές χώρες για τις αγορές αερίου, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμόσει μηχανισμούς για να διασφαλίσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις αγορές ενεργειακών προϊόντων. Οι ηγέτες των χωρών μελών αποφάσισαν, όπως είπε, να εφαρμόσουν «μηχανισμούς» ώστε να αντιμετωπίσουν όλοι μαζί την εκτόξευση της τιμής της ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα εργαστεί και θα λάβει πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις εντός των επομένων ημερών και εβδομάδων», μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 20ής-21ης Οκτωβρίου, είπε στους δημοσιογράφους.

Ντράγκι από Πράγα: «Τρία στοιχεία στην πρόταση της Κομισιόν στις 20 Οκτωβρίου»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, σε σύντομες δηλώσεις του από την Πράγα, υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ης Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: η καταβολή προσπάθειας με στόχο την μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε:

«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν ο Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».

Πηγή: skai.gr