Κλείσιμο

Η ΕΚΤ συνεχίζει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες

Την απόφασή της να συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην υποβάλει ενστάσεις στο αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για παροχή Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance, ή ELA), σε συμφωνία με τους ισχύοντες κανόνες. [Το Συμβούλιο] θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση προσεκτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η ΕΚΤ.

Η συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Κύπρο έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup για τη διάσωση της Λευκωσίας με την Ευρωτράπεζα να «σημειώνει» την εν λόγω συμφωνία, η οποία προσβλέπει στην «αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Τώρα, η σταθερή εφαρμογή [του σχεδίου διάσωσης] είναι κλειδί ώστε η Κύπρος να ανακτήσει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατό», συμπληρώνει η Ευρωτράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει πως από την Τρίτη θα διέκοπτε την έκτακτη χρηματοδότηση που παρέχει στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σε περίπτωση που έως τότε δεν είχε επιτευχθεί μία συμφωνία που θα διασφαλίζε την κεφαλαιακή βιωσιμότητα των τραπεζών.

Ο μηχανισμός ELA αποτελεί ένα έκτακτο χρηματοδοτικό εργαλείο, που δημιουργήθηκε στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers,προκειμένου να αποφεύγονται οι αιφνίδιες και άτακτες πτωχεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα χρήματα του ELA δίνονται στις εμπορικές τράπεζες του κάθε μέλους της ευρωζώνης μέσω της κεντρικής τράπεζας της εκάστοτε χώρας.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ