Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: ΕΕ και ΗΠΑ συζήτησαν για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από Ρωσία

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν για συνεργασία σχετικά με τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και την ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως, αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Τζο Μπάιντεν, συζήτησαν τη συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην "απρόκλητη και αδικαιολόγητη" στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

  Οι ηγέτες συζήτησαν τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

  Επίσης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

  Οι ηγέτες συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εταιρικής σχέσης.

  Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι 27 ηγέτες της δεν υιοθετούν νέες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία πως διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, με την τελική ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να τονίζει πως η Μόσχα πρέπει να «λογοδοτήσει όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, δομών υγείας, σχολείων και καταφυγίων», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Τα εγκλήματα πολέμου αυτά πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προστίθεται.

Δηλώσεις

«Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντούσαν» διεμήνυσε νωρίτερα ο Τζό Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε περισσότερα από 400 άτομα και οντότητες που «τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», συμπεριλαμβανομένων 300 μελών του ρωσικού κοινοβουλίου. «Το ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο ενωμένο από ό,τι είναι σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

 «Ο Πούτιν πόνταρε στη διάσπαση του ΝΑΤΟ... ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι δεν πίστευε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε αυτή τη συνοχή. Ο Πούτιν εισπράττει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκόπευε ως συνέπεια της επίθεσης στην Ουκρανία» υπογράμμισε. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι θα ήθελε να δει τη Ρωσία να απομακρύνεται από την G20, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Ουκρανία θα πρέπει να συμμετάσχει ως παρατηρητής.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια προβοκάτσια για να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, αυτό θα παραβίαζε όλους τους κανόνες, τις συμφωνίες και τις συνθήκες» προειδοποίησε. 

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

“Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Πηγή: skai.gr