Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ενισχύει περαιτέρω την Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ενισχύει περαιτέρω την Ουκρανία

Την περαιτέρω ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες και της Ουκρανίας με αμυντικά και αντιπυραυλικά συστήματα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.  «Ο λαός της Ουκρανίας έχει δείξει θάρρος και αποφασιστικότητα παλεύοντας για την ελευθερία και το μέλλον του. Τους στηρίζουμε» επισήμανε.

Το ΝΑΤΟ συμφώνησε για ενίσχυση της Ουκρανίας τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Η άμυνα στον κυβερνοχώρο ενισχύεται επίσης, και το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των πυρηνικών και βιολογικών απειλών.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιβάλλει «άνευ προηγουμένου κόστος» στη Ρωσία και θα ενισχύσει τη συμμαχική αποτροπή, δεσμεύτηκε. 

H κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ αναλυτικά (αγγλικά) 

«Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και αναπτύσσουμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσε, μετά τις συνομιλίες των ηγετών στις Βρυξέλλες. Εγκρίθηκαν τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίες προστίθενται σε τέσσερις άλλες ομάδες στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να μην παράσχει καμία υποστήριξη στρατιωτική ή οικονομική στη Ρωσία, και να ασκήσει την επιρροή της για μια ειρηνική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. «Το μήνυμα του ΝΑΤΟ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει με τον υπόλοιπο κόσμο στην καταδίκη του βίαιου πολέμου κατά της Ουκρανίας, και όχι να στηρίζει τη Ρωσία οικονομικά ή στρατιωτικά» διεμήνυσε.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ακόμα ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συντονίζουν τις προσπάθειες όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 

Όπως επισήμανε ο ΓΓ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μετά τη ρωσική εισβολή υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα ασφάλειας». Στην ξηρά, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας και σε υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα θα αναπτυχθούν περισσότερα μαχητικά, και στη θάλασσα θα υπάρχουν, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε μόνιμη βάση. 

Είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση, δήλωσε εξάλλου ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας θα συζητήσουν την παραπέρα υποστήριξή τους στην Ουκρανία στη νέα Σύνοδο του Απριλίου. 

Πηγή: skai.gr