Προειδοποίηση Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία θα μπορούσε να στήνει προβοκάτσια με χημικά όπλα

Η Ρωσία θα μπορούσε να στήνει προβοκάτσια με χημικά όπλα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου του ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηχώντας και τους φόβους δυτικών κρατών. 

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ρωσία «προβάλλει παράλογους ισχυρισμούς για βιολογικά εργαστήρια και χημικά όπλα» στην Ουκρανία. «Αυτό είναι απλώς ένα ακόμη ψέμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία. «Ανησυχούμε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια προβοκάτσια, ενδεχομένως να περιλαμβάνει χημικά όπλα», λέει ο Στόλτενμπεργκ. 

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι «απολύτως απαράδεκτη». 

Επανέλαβε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν λάβει κυρώσεις άνευ προηγουμένου ενάντια στη Ρωσία, για πολλά χρόνια έχουν εκπαιδεύσει τον ουκρανικό στρατό, έχουν παραδώσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σημαντικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει αντιαρματικά, όπλα αεράμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυρομαχικά και καύσιμα. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία», πρόσθεσε, είτε με στρατιωτικό εξοπλισμό, είτε με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.
 
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η στρατιωτική εμπλοκή της Λευκορωσίας, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα ασφαλείας στην ευρωπαϊκή ήπειρο», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι οι Σύμμαχοι πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
 
Αύριο Τετάρτη οι Υπουργοί Άμυνας θα συζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχυθεί η ασφάλεια της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα σε όλους τους τομείς, είπε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Αυτό, εξήγησε, σημαίνει ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις εδάφους, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε κατάσταση ετοιμότητας και περισσότερο εξοπλισμό. Θα συζητηθούν, επίσης, σημαντικές ενισχύσεις σε εναέρια και θαλάσσια μέσα, η ενίσχυση της πυραυλικής άμυνας, της κυβερνοάμυνας και περισσότερες στρατιωτικές ασκήσεις.
 
Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιηθεί σύντομα στις Βρυξέλλες Σύνοδος Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δεν το απέκλεισε, αλλά απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, με τον Λευκό Οίκο να λέει ότι τα έθνη πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τη Ρωσία «να χρησιμοποιήσει πιθανώς χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία ή να στήσει προβοκάτσια χρησιμοποιώντας τα».

Τον φόβο του ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Σε συνέντευξη στο Sky News που θα μεταδοθεί τη νύχτα, ο κ. Τζόνσον είπε ότι τα όσα έχουν ακουστεί από τους Ρώσους περί πρόθεσης των Ουκρανών ή των Αμερικανών για επίθεση με χημικά στο Ντονμπάς βγαίνουν «απευθείας από το εγχειρίδιό τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr