Κλείσιμο

Τι είναι τα βιολογικά και τα χημικά όπλα

Τα χημικά όπλα είναι κάθε είδους πυρομαχικά που μεταφέρουν τοξίνες ή χημικές ουσίες που επιτίθενται στο σύστημα του σώματος.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες χημικών όπλων:

  • Οι παράγοντες πνιγμού όπως το φωσγένιο επιτίθενται στους πνεύμονες και το αναπνευστικό σύστημα
  • Υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν φουσκάλες όπως το αέριο μουστάρδας που καίει το δέρμα και τυφλώνει τους ανθρώπους
  • Και υπάρχουν νευρικοί παράγοντες, που παρεμβαίνουν στα μηνύματα του εγκεφάλου στους μύες του σώματος. Μια μικρή σταγόνα από αυτά μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Όλοι αυτοί οι λεγόμενοι χημικοί παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο σε βλήματα πυροβολικού, βόμβες και πυραύλους. Όλα όμως απαγορεύονται αυστηρά από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Έχουν χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο στο παρελθόν - στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και πιο πρόσφατα από τη συριακή κυβέρνηση ενάντια στις δυνάμεις των ανταρτών. Το Novichok χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία για να δηλητηριάσει τον Sergei Skripal και την κόρη του στο Salisbury το 2018. Η Ρωσία το διέψευσε.

Η σημασία εδώ σήμερα είναι ότι η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αναπτύσσει όπλα σε μυστικά εργαστήρια. Η Ουκρανία λέει ότι αυτό είναι γελοίο και δεν έχει ούτε χημικά ούτε βιολογικά όπλα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Το Πεντάγωνο ανησυχεί ότι εάν η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι έχει χημικά όπλα και σχεδιάζει επίθεση και ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει μια λεγόμενη κατάσταση "ψευδής σημαία" που η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για να πραγματοποιήσει τη δική της επίθεση με χημικά όπλα.

Το γεγονός είναι ότι εάν έχετε έναν παρατεταμένο πόλεμο όπου οι επιτιθέμενες δυνάμεις προσπαθούν να σπάσουν τη βούληση των αμυνόμενων δυνάμεων, τότε τα χημικά όπλα είναι, δυστυχώς, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Είναι αυτό που έκανε η Συρία στο Χαλέπι.

Τα βιολογικά όπλα είναι διαφορετικά από τα χημικά. Είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον οπλισμό ενός επικίνδυνου παθογόνου όπως ο Έμπολα.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για βιολογικά όπλα. Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ουκρανία, όπως και πολλές χώρες στον κόσμο, εργάζεται σε έρευνα για τον Covid και άλλα παθογόνα και αναζητά τρόπους για να υπερασπιστεί τους πληθυσμούς εναντίον τους.

Η Ουκρανία έχει αρνηθεί οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι εργάζεται για βιολογικά όπλα.

Υπάρχει μια δυνητικά γκρίζα περιοχή στο να δουλεύεις για εύρεση τρόπων προστασίας του πληθυσμού από επιβλαβή παθογόνα και του να δουλεύεις μυστικά για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Η Ρωσία δεν προσκόμισε καμία άμεση απόδειξη για παραπτώματα της Ουκρανίας σε αυτόν τον τομέα.

Η Ρωσία, όταν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, έλεγχε ένα πραγματικά τεράστιο πρόγραμμα βιολογικών όπλων, το οποίο διοικούσε μια υπηρεσία που ονομάζεται Biopreparat. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι επιστήμονες προσπάθησαν να το αποδομήσουν τη δεκαετία του 1990. Διαπίστωσαν ότι οι Σοβιετικοί είχαν μαζική παραγωγή και οπλίσει τον άνθρακα, την ευλογιά και άλλες ασθένειες αφού τα δοκίμασαν σε ζωντανούς πιθήκους στη νότια Ρωσία. Φόρτωσαν ακόμη και σπόρια άνθρακα στις κεφαλές διηπειρωτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με στόχο δυτικές πόλεις.

Πηγή: BBC NEWS