Τζόνσον: Το «εγχειρίδιο» Πούτιν για τα χημικά όπλα- Φοβάμαι ότι θα τα χρησιμοποιήσει

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τον φόβο του ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. 

Σε συνέντευξη στο Sky News που θα μεταδοθεί τη νύχτα, ο κ. Τζόνσον είπε ότι τα όσα έχουν ακουστεί από τους Ρώσους περί πρόθεσης των Ουκρανών ή των Αμερικανών για επίθεση με χημικά στο Ντονμπάς βγαίνουν «απευθείας από το εγχειρίδιό τους».

«Αρχίζουν λέγοντας ότι υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή από τους Αμερικανούς. Και έτσι όταν οι ίδιοι χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν μια κάποια 'maskirovka', μια ψευδή ιστορία, έτοιμη να πουν. Το έχετε δει στη Συρία. Το είδατε ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι που ήδη κάνουν, είναι μια κυνική, βάρβαρη κυβέρνηση», είπε ο κ. Τζόνσον σε απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας είχε δηλώσει «πολύ ανήσυχη» για την πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι να συνειδητοποιήσει ο Πρόεδρος Πούτιν ότι έχει κάνει ένα «καταστροφικό λάθος».

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιος συμβιβασμός που θα κάνει τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Εξαρτάται από τον Πούτιν και μόνο. Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβει ότι έχει κάνει έναν καταστροφικό εσφαλμένο υπολογισμό και πως ο καθένας μπορεί να δει ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται με τον τρόπο που ήλπιζε εκείνος. Το καλύτερο που έχει να κάνει, νομίζω, είναι να αποσυρθεί, να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει μια ειρηνική διαπραγμάτευση να αρχίσει».

Συμπλήρωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι «οι επιλογές του δεν είναι καλές».
 

Πηγή: skai.gr