Νέα προειδοποίηση από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για πιθανή χρήση χημικών από τη Ρωσία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νέα προειδοποίηση για πιθανή χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία εξέδωσε τη νύχτα της Δευτέρας το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, οι ρωσικές κατηγορίες ότι η Ουκρανία προτίθεται να κάνει η ίδια χρήση χημικών ή βιολογικών όπλων συνεχίζονται, χωρίς αποδείξεις.

Το βρετανικό υπουργείο τονίζει πως η Ρωσία «θα μπορούσε πιθανώς να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα σε μια παραπλανητική επιχείρηση».

Επεξηγεί πως μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να είναι μια ψεύτικη επίθεση, μια σκηνοθετημένη «ανακάλυψη» χημικών/βιολογικών παραγόντων ή όπλων ή κατασκευασμένες αποδείξεις καταγγελλομένων ουκρανικών σχεδίων για χρήση τέτοιων όπλων.

Μια επίθεση αυτού του είδους σχεδόν σίγουρα θα συνοδευόταν από εκτενή παραπληροφόρηση ώστε να περιπλακεί η απόδοση ευθύνης, προσθέτει η βρετανική ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται δε ότι οι πληροφορίες ασφαλείας είχαν σημειώσει πως η Ρωσία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει παραπλανητικές επιχειρήσεις για να δικαιολογήσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.