Πεντάγωνο: Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν πόλη στα ανατολικά της χώρας

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Τρόστιανετς κοντά στο Σούμι στην ανατολική Ουκρανία (χάρτης), ενώ προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις από τη Χερσώνα στο νότο, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει «καμία πρόοδο» προς το Κίεβο και βρίσκονται 9 με 12 μίλια (15-20 χλμ.) από το κέντρο της πόλης προς τα βόρεια και βορειοδυτικά και 34 μίλια (55 χλμ.) έξω από την πόλη από την ανατολή.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι παραμένει ασαφές για τις ΗΠΑ γιατί οι ρωσικές δυνάμεφις δίνουν τώρα προτεραιότητα στις επιχειρήσεις στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Η στρατηγική θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια απόκτησης μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις ή ότι οι Ρώσοι «επαναξιολογούν» τους στόχους τους, σχολίασε ο αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η εμπόλεμη πόλη της Μαριούπολης «χτυπιέται» από πυρά μεγάλης εμβέλειας από τους Ρώσους.

Διευκρίνισε ακόμα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον ουκρανικό ισχυρισμό ότι οι δυνάμεις της χώρας έχουν ανακαταλάβει την πόλη Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, από τους Ρώσους.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «κολλήσει» σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου σύμφωνα με το CNN. Είναι σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιημένες, δήλωσε σε Αμερικανούς δημοσιογράφους  ο ανώτερος αξιωματούχος. 

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε στο μεταξύ ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

Πηγή: skai.gr