«Είμαστε στα χέρια των κατακτητών, ανάγκη πλήρους εκκένωσης της Μαριούπολης» δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης

Δραματική έκκληση για εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης απηύθυνε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης, ανακοινώνοντας ότι η πόλη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από τη σκληρή ρωσική πολιορκία που ισοπέδωσε την πόλη, άφησε άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρούς, και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που επικαλείται το CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. 24.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Ένας ηγέτης των  φιλορώσων αυτονομιστών την Κυριακή είπε ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών στη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε ο Μποϊτσένκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή... Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται κάτι. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, και
περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους την Κυριακή παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα του αποτελέσματος των βομβαρδισμών και των μαχών στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης -το 90% της χωρητικότητας κλινών της πόλης- υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα τρία καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 σχολεία και 28 νηπιαγωγεία κατεστραμμένα.

Πολλά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές και το λιμάνι της πόλης υπέστη ζημιές.

Ένας εκπρόσωπος του δημάρχου της πόλης έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς, με το 90% των κτιρίων στην πόλη να έχουν υποστεί ζημιές και το 40% να έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προτού περικυκλωθεί και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμεναν στην πόλη και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 30.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Πηγή: skai.gr