Δήμαρχος Ιρπίν: Η πόλη μας απελευθερώθηκε - Στον έλεγχο των Ουκρανών και χωριό κοντά στο Χάρκοβο

Ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος».

Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο και ενός μικρού χωριού στα περίχωρα του Χαρκόβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο και ενός μικρού χωριού στα ανατολικά περίχωρα του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, διαπίστωσε σήμερα ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα σπίτια που καταστράφηκαν στο Μάλα Ρόγκαν, ένα μικρό χωριό σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρκόβου, απ’ όπου εκδίωξαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι σοροί δύο Ρώσων στρατιωτών κείτονταν σε ένα σοκάκι του χωριού, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί από τις μάχες. Τουλάχιστον άλλες δύο σοροί ρίχτηκαν σε πηγάδια.

«Υπάρχουν πτώματα Ρώσων λίγο πολύ παντού», περιέγραψε στο AFP ένας Ουκρανός στρατιωτικός, που υπολογίζει τις ρωσικές απώλειες σε τουλάχιστον 25 στρατιώτες.

Ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα, που είχαν σταθμεύσει στις αυλές των σπιτιών, καταστράφηκαν επίσης από τις μάχες.

Η επίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου διεξήχθη στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, όμως οι επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια του χωριού διαρκούν κάποιες ημέρες, με τους Ρώσους στρατιώτες να κρύβονται σε κελάρια ή στα γύρω δάση, σύμφωνα με τους Ουκρανούς στρατιωτικούς.

«Τα στρατεύματά της απελευθερώνουν το Μάλα Ρόγκαν και αυτό είναι σημαντικό, διότι από εκεί βομβαρδίζουν συνεχώς κατοικημένες περιοχές της πόλης», δήλωσε σε τοπικό μέσο ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιγκόρ Τερέκοφ.

«Είμαστε στα χέρια των κατακτητών, ανάγκη πλήρους εκκένωσης της Μαριούπολης» δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης

Την ίδια ώρα, δραματική έκκληση για εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης απηύθυνε τη Δευτέρα ο δήμαρχος της πόλης, ανακοινώνοντας ότι η πόλη βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από τη σκληρή ρωσική πολιορκία που ισοπέδωσε την πόλη, άφησε άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρούς, και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν εξαρτώνται όλα από εμάς», είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο φιλοκυβερνητικός δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη που επικαλείται το CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. 24.
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, επικοινωνία», είπε. «Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές να πλησιάσουν ή να εξέλθουν με ασφάλεια από την πόλη. Ένας ηγέτης των  φιλορώσων αυτονομιστών την Κυριακή είπε ότι περίπου 1.700 κάτοικοι της Μαριούπολης «εκκενώνονται» καθημερινά από την πόλη και τα περίχωρά της, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι Ρώσοι στην πραγματικότητα πραγματοποιούν αυτό που περιγράφουν ως βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων πολιτών στη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε μια πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης», είπε ο Μποϊτσένκο. «Η πιο σημαντική αποστολή μας σήμερα είναι να σώσουμε κάθε ζωή... Και υπάρχουν ελπίδες ότι θα τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα, υπάρχουν 26 λεωφορεία που πρέπει να πάνε στη Μαριούπολη για να εκκενώσουν, αλλά δυστυχώς δεν έχουν λάβει άδεια να μετακινηθούν. Και αυτό το παιχνίδι παίζεται κάθε μέρα. Ένα κυνικό παιχνίδι όπως ‘Ναι, είμαστε έτοιμοι. Μπορείτε να πάτε εκεί’, αλλά στην πραγματικότητα δεν γίνεται κάτι. Οι ηρωικοί οδηγοί μας κάτω από τη φωτιά προσπαθούν να φτάσουν στα σημεία όπου μπορούν να παραληφθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης, και
περιμένουν με την ελπίδα ότι θα έχουν μια τέτοια ευκαιρία. Αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία παίζει μαζί μας από την πρώτη μέρα».

Στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Ουκρανούς αξιωματούχους την Κυριακή παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα του αποτελέσματος των βομβαρδισμών και των μαχών στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 90% των κτιρίων κατοικιών στην πόλη υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων το 60% χτυπήθηκε άμεσα και το 40% καταστράφηκε.

Επτά από τα νοσοκομεία της πόλης -το 90% της χωρητικότητας κλινών της πόλης- υπέστησαν ζημιές, εκ των οποίων τα τρία καταστράφηκαν. Ζημιές υπέστησαν επίσης τρία μαιευτήρια (με ένα κατεστραμμένο), επτά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με τρία κατεστραμμένα) και 57 σχολεία και 70 νηπιαγωγεία, με 23 σχολεία και 28 νηπιαγωγεία κατεστραμμένα.

Πολλά εργοστάσια υπέστησαν ζημιές και το λιμάνι της πόλης υπέστη ζημιές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έως και 140.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη προτού περικυκλωθεί και περίπου 150.000 κατάφεραν να φύγουν κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού. Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης της πολιορκίας, περίπου 170.000 άνθρωποι παρέμεναν στην πόλη και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι 30.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη εκτοπίστηκαν στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ