Πρύτανης πανεπιστημίου Μαριούπολης στον ΣΚΑΪ: Παίρνουν τους νεκρούς στις αυλές -Νερό βρίσκαμε από το χιόνι

Ο πρύτανης της ελληνικής έδρας του πανεπιστημίου της Μαριούπολης, που έζησε την πολιορκία της πόλης μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Μαρία Δουρουδή.

Ο Μικόλα Τροφιμένκο μιλά για μία πόλη ''νεκροταφείο'', τονίζοντας -δραματικά- πως είναι αδύνατον να προσδιοριστεί ο πραγματικός αριθμός των νεκρών.  

«Είναι δύσκολο να πεις με λόγια τι είναι αυτό που ζήσαμε. Γιατί όταν δεν ξέρεις τι θα φάει το παιδί σου το πρωί, γιατί δεν έχεις προιόντα, δεν έχεις νερό, δεν έχεις σήμα στα κινητά, ίντερνετ κλπ και πρέπει να κάνεις, να μαγειρεύεις με προιόντα ότι έχεις και να τα κάνεις με φωτιά», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερώτηση δημοσιόγραφου: Νερό βρίσκατε από τα καλοριφέρ και τη βροχή;

Πρύτανης: Ναι και από το χιόνι. Βομβάρδισαν τα σπίτια μας και περιοχές που δεν είχε τίποτα το στρατιωτικό και εξαφανίστηκε όλη η περιοχή μου. Τώρα δεν έχουμε κτίρια. Εξαφανίστηκε το πανεπιστήμιο. Βομβάρδισαν όλα τα κτίρια. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μαριούπολη και δεν ξέρουμε νουμερα, γιατί αν θα πάτε στην πόλη μας τώρα θα δείτε τάφοι παντού γιατί δεν έχουν την ευκαιρία οι άνθρωποι να πάρουν κανονικά όπως πρέπει στο νεκροταφείο και παίρνουν τους νεκρούς στις αυλές και στις πάρκες. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θάβουν τους νεκρούς στις αυλές και μέσα σε ένα πάρκο;

Πρύτανης: Ναι, και είδα και νεκρούς στους δρόμους που σκοτώθηκαν από βομβαρδισμοί. 

Ο Μικόλα Τροφιμένκο με απόλυτη ψυχραιμία μάζεψε ότι μπορούσε από το πανεπιστήμιο ακόμη και τις σφραγίδες, τα μετέφερε σε ασφαλές μέρος μακριά και ξαναγύρισε στην πόλη, γιατί όπως μας λέει ήταν καθήκον του. 

«Δεν είμαι Έλληνας αλλά η γυναίκα μου είναι ελληνικής καταγωγής. Πώς το λέτε; Είμαι μπαμπάς του Έλληνα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα εξαφανιστεί ο ελληνισμός απο την Αζοφική;

Πρύτανης: Είναι πολύ δύσκολο να σας απαντήσω. Πιστεύω ότι ο ελληνισμός θα ζει γιατί έζησε στις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας, τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο πείνα Στάλιν και νομίζω θα ξεπεράσουμε και αυ΄τες τις πολύ δύσκολες στιγμές. Αλλά δε νπεριμέναμε ότι η Ρωσία που η χώρα που λέγαμε όιτ είναι αδερφική θα κάνει αυτό στους Ουκρανούς στους Έλληνες, πρέπει να σκεφτώ με τους συναδέφλους μου πού θα πάμε το πανεπιστήμιο. γιατί πρέπει να σώσουμε και το πανεπιστήμικο.  γιατί δεν ξέρω πού είναι οι φοιτητές μου. 

Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο που σας ακούει;

Πρύτανης: Αυτός ο πόλεμος αυτή η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει. Να κάνουμε τον Πούτιν να κάνει συνάντηση με τον πρόεδρο γιατί ο πρόεδρος μας είναι έτοιμος να μιλήσει. Οι πόλεμοι σταματάνε, ξέρουμε, δεν μπορείς να σταματήσεις να σκοτώνεις και να βομβαρδίζεις χωρίς να μιλάς και ο πρόεδρος μας έιναι έτοιμος και πρέπει να συζητήσουμε πώς να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. 

Πηγή: skai.gr