Κλείσιμο

Παλαιστίνιος αγρότης ανακάλυψε στο χωράφι του περίτεχνο βυζαντινό μωσαϊκό (βίντεο)

Ο Salman al-Nabahin ανακάλυψε το μωσαϊκό - ηλικίας 1300-1500 ετών -  πριν από έξι μήνες, ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του.

Ένα περίτεχνο μωσαϊκό δάπεδο της βυζαντινής περιόδου - με απεικονίσεις πολύχρωμων πουλιών και άλλων ζώων - ήρθε κατά τύχη στο φως, όταν το ανακάλυψε τυχαία ένας Παλαιστίνιος αγρότης που έκανε εργασίες στο χωράφι του.

Ο Salman al-Nabahin ανακάλυψε το μωσαϊκό - ηλικίας 1300-1500 ετών -  πριν από έξι μήνες ενώ εργαζόταν στον ελαιώνα του,  στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, περίπου ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ορισμένα δέντρα δεν είχαν ριζώσει σωστά, ο Nabahin και ο γιος του άρχισαν να σκάβουν. Τότε το τσεκούρι του γιου του χτύπησε κάτι σκληρό και άγνωστο στην όψη.

«Έψαξα στο διαδίκτυο […] Μάθαμε ότι επρόκειτο για ψηφιδωτό που ανήκει στη βυζαντινή εποχή», είπε ο Nabahin στο Reuters.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι το δάπεδο περιλάμβανε αρκετά ψηφιδωτά που απεικόνιζαν ζώα και άλλα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής κατά τη βυζαντινή εποχή.

«Η αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα για τα μυστικά και τις αξίες του πολιτισμού αυτού», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Γάζα είναι πλούσια σε αρχαιότητες, καθώς υπήρξε σημαντικός τόπος εμπορίου για πολιτισμούς που χρονολογούνται από τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Φιλισταίους που απεικονίζονται στη Βίβλο, μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τις σταυροφορίες.

Αρκετές ανακαλύψεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Όμως, λόγω της έλλειψης κεφαλαίων και επαγγελματιών, η Γάζα συνήθως προσκαλεί διεθνείς ομάδες να βοηθήσουν στη διαδικασία της ανασκαφής και της συντήρησης.

«Οι εθνικές ερευνητικές ομάδες εργάζονται σε συνεργασία με διεθνείς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή» ανέφερε χαρακτηριστικά το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.

Πηγή: ΕΡΤ