Ουκρανικό: Ομοβροντία κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας που κλιμακώνει την ένταση

Με «ομοβροντία κυρώσεων» απάντησε την Τρίτη η Δύση στις ρωσικές προκλήσεις στο Ντονμπάς, ωστόσο το Κρεμλίνο υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται έτοιμο να τραβήξει περαιτέρω το σχοινί στην Ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας σύρραξη Ρωσίας - Ουκρανίας, αλλά και εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μάλιστα, οι δυτικοί ηγέτες προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν είναι μόνο η αρχή και θα επακολουθήσουν σαφώς αυστηρότερα μέτρα, εάν συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική του στο Ντονμπάς. 

Ειδικότερα, την επιβολή της πρώτης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε κυρώσεις στη «ρωσική ελίτ», σε δύο ρωσικές τράπεζες, ενώ επεσήμανε πως η Μόσχα δεν θα μπορεί να αντλεί χρήμα από τη Δύση για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ως «εισβολή» στην Ανατολική Ουκρανία.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα σε μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ από το Παρίσι, όπου διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «To πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ προειδοποίησε ότι οι «σοβαρές παραβιάσεις» της Ρωσίας δεν θα «μείνουν αναπάντητες». Διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα στοχεύουν τη Ρωσία και την κυβέρνησή της και θα εμποδίσουν τη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και της ΕΕ. 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησαν για τις «ανατριχιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ προαναγγέλλοντας νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία. 

Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών Ρώσων ολιγαρχών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιουσιακά στοιχεία αυτών στη Βρετανία θα παγώσουν, θα απαγορευθεί η είσοδος των υπό κυρώσεις ατόμων στη χώρα και θα απαγορευθεί σε Βρετανούς πολίτες και σε βρετανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί τους.

Οι πέντε τράπεζες είναι οι: Rossiayaz Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank, Black Sea Bank. Τα τρία άτομα κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις είναι οι Γκενάντι Τιμτσένκο, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και Μπόρις Ρότενμπεργκ. Πρόκειται για δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες με ισχυρά σημερινής στον τομέα της ενέργειας και συνεχές σχέσεις με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Την τυπική ουσιαστικά άδεια της άνω Βουλής για την ανάπτυξη του στρατού «στο εξωτερικό» ζήτησε, και έλαβε ομόφωνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ουκρανία μετά τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση σε ουκρανικό έδαφος αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ. «Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ» δήλωσε ένας από τους Ρώσους νομοθέτες. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πια». 

Ο Πούτιν είχε κάνει λόγο για «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Ένας από τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι η Ρωσία «δεν είχε άλλη επιλογή».

Ωστόσο, ο Ρώσος βουλευτής Κονσταντίν Κοσατσιόφ ισχυρίστηκε ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη στην περιοχή του Ντονμπάς έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να «αποφύγει έναν μεγάλο πόλεμο, του είδους που φαίνεται να θέλουν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία». 

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Την απόφαση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να αναστείλει την πιστοποίηση του αγωγού NordStream 2 χλεύασε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. 

Πηγή: skai.gr