Κλείσιμο

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία «που θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία»

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα σε μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία ανακοίνωσαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ από το Παρίσι, όπου διεξάγεται το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «To πακέτο των κυρώσεων θα πληγώσει πολύ τη Ρωσία» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ προειδοποίησε ότι οι «σοβαρές παραβιάσεις» της Ρωσίας δεν θα «μείνουν αναπάντητες». 

Διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ θα στοχεύουν τη Ρωσία και την κυβέρνησή της και θα εμποδίσουν τη χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίων και της ΕΕ. 

«Υπάρχουν 27 άτομα και άλλες οντότητες που θα αποτελέσουν στόχο κυρώσεων» πρόσθεσε ο Μπορέλ. 

«Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας, της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου, θα πληγούν από κυρώσεις της ΕΕ, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησαν για τις «ανατριχιαστικές εξελίξεις στην Ουκρανία», ανακοίνωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ προαναγγέλλοντας νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία. 

Την τυπική ουσιαστικά άδεια της άνω Βουλής για την ανάπτυξη του στρατού «στο εξωτερικό» ζήτησε, και έλαβε ομόφωνα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ουκρανία μετά τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση σε ουκρανικό έδαφος αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ. «Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ» δήλωσε ένας από τους Ρώσους νομοθέτες. Λίγο αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «η συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πια». 

Aπό πλευράς των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την κλιμάκωση στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Είναι πιθανό ο πρόεδρος Μπάιντεν να ανακοινώσει λεπτομερώς τις «σκληρές» κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ για τη Ρωσία, αφού ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ως «εισβολή» στην Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr