Ουάσινγκτον: Εισβολή η ρωσική αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως μέσα στις επόμενες ώρες θα προχωρήσει στην ανακοίνωση κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την απόφαση του Πούτιν να διατάξει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αναπτυχθούν στις δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, τις οποίες ο Ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει νέο διάγγελμα στις 20.00 σήμερα. 

Λευκός Οίκος: Πρόκειται για εισβολή

Πάντως, αν και ο Λευκός Οίκος απέφυγε τις πρώτες ώρες να αποκαλέσει την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «εισβολή», όπως μεταδίδει και το AP, σήμερα υπήρξε αλλαγή.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της τελευταίας χρονικά εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Επισήμανε ότι η λέξη «τελευταία» είναι σημαντική, για να προσθέσει: «Μία εισβολή είναι μία εισβολή κι αυτό είναι που εξελίσσεται τώρα».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η διοίκηση αρχικώς δίστασε να μιλήσει για ανάπτυξη στρατευμάτων καθώς περίμενε να δει τι θα κάνει πράγματι η Ρωσία. Όταν εκτιμήθηκε η κίνηση των Ρώσων στρατιωτών, ήταν πλέον καθαρό ότι πρόκειται για εισβολή.

Αργά χθες το βράδυ, μετά το διάταγμα αναγνώρισης, ο Βλ. Πούτιν έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο όρος «ειρηνευτικές δυνάμεις» συνηγορεί στο ρωσικό επιχείρημα ότι επεμβαίνει ως σύμμαχος, για να προστατεύσει τις αυτόνομες περιοχές από την Ουκρανία.

Οι δυτικές χώρες αναφέρουν ότι με την αναγνώρισή της ανεξαρτησίας, ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία. 

Πηγή: skai.gr