Βλαντίμιρ Πούτιν: Η Συμφωνία του Μινσκ δεν υπάρχει πια

Το Πρωτόκολλο του Μινσκ, η συμφωνία που αποσκοπούσε στον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ανατολική Ουκρανία, «δεν υπάρχει πια» διεμήνυσε σε συνέντευξη Τύπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Για το λόγο αυτό, ο κ. Πούτιν είπε ότι «δεν δεσμεύεται να τηρήσει». 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες στις περιοχές του Κιέβου και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. 

«Όσον αφορά τη χρήση στρατιωτικής δύναμης στο εξωτερικό, φυσικά υπογράψαμε συμφωνίες χθες με το Λουγκάνσκ και το Ντόνετσκ. Βάσει των συμφωνιών αυτών θα παρέχουμε κάθε είδους βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας. Αν υπάρξει σύγκρουση φυσικά, αν χρειαστεί, θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε». 

Νωρίτερα, ο κ. Πούτιν είπε σύμφωνα με το sky news: «Βασιζόμαστε στην επίλυση όλων αυτών των διαφορών. Αυτές οι διαφορές θα διευθετηθούν μεταξύ των περιοχών του Κιέβου και του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ. «Προς το παρόν καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι πιθανώς αδύνατο στην τρέχουσα κατάσταση, αλλά ελπίζουμε σε αυτό στο μέλλον».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε εκ νέου ότι η Ρωσία είναι «κατηγορηματικά κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», επιμένοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε «απειλή για εμάς».  «Το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν οι αρχές του Κιέβου να λάβουν την απόφαση να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία, και να είναι ουδέτερη».

Την τυπική ουσιαστικά άδεια της άνω Βουλής για την ανάπτυξη του στρατού «στο εξωτερικό» ζήτησε, και έλαβε ομόφωνα λίγο νωρίτερα ο ρώσος πρόεδρος, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ουκρανία μετά τη ρωσική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση σε ουκρανικό έδαφος αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ. «Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ» δήλωσε ένας από τους Ρώσους νομοθέτες. 

Η συμφωνία, η δεύτερη και σημαντικότερη, συνήφθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας τo 2015 σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η τότε αιματηρή σύγκρουση 10 μηνών στην ανατολική Ουκρανία. Όμως το Μινσκ ΙΙ δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως. 

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στο διάλογο με την Δύση, αλλά δεν θα τον κάνει, εάν θα προσπαθούν να την μειώνουν και να θεωρούν ότι ευθύνεται για τα πάντα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24». Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πάντα εξακολουθούμε να είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Θέλουμε να καταλάβουμε, για ποιο πράγμα θα γίνει αυτός διάλογος. Εάν αποσκοπεί στο να μειώνει την Ρωσία και να την καθιστά υπεύθυνη για τα πάντα, τότε δεν μπορεί να γίνει λόγος για τέτοιου είδους διάλογο», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Aπό πλευράς των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την κλιμάκωση στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Είναι πιθανό ο πρόεδρος Μπάιντεν να ανακοινώσει λεπτομερώς τις «σκληρές» κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ για τη Ρωσία, αφού ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, ως «εισβολή» στην Ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr