Καταδίκη στις «επιχειρήσεις σαμποτάζ» σε τέσσερα εμπορικά πλοία στα ΗΑΕ

REUTERS
Το Συμβούλιο Συνεργασίας του  καταδίκασε τις «επιχειρήσεις δολιοφθοράς» σε τέσσερα εμπορικά πλοία κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χθες Κυριακή.

Η ενέργεια αυτή «θα κλιμακώσει τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της», έκρινε ο Άμπντουλ Λατίφ Αζ Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του ΣΣΚ.

Τέσσερα εμπορικά πλοία έγιναν στόχος «επιχειρήσεων δολιοφθοράς» κοντά στα χωρικά ύδατα των ΗΑΕ, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείου Εξωτερικών των Εμιράτων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της δολιοφθοράς για την οποία έκανε λόγο.

Την ενέργεια καταδίκασε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, διαβεβαιώνοντας ότι στέκει στο πλευρό των ΗΑΕ.

Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «καταδικάζει όλες τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ» και την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου με τα ΗΑΕ για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των εμιράτων, το WAM, μετέδωσε νωρίτερα ότι το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο εμιράτο Φουτζέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες ανεφοδιασμού στον κόσμο, ακριβώς έξω από το Στενό του Χορμούζ. Το Στενό αποτελεί ζωτικής σημασίας πέρασμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής.

Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων -- μεταξύ άλλων ενός αεροπλανοφόρου -- στη Μέση Ανατολή σε αντίδραση στις «ξεκάθαρες» ενδείξεις περί «άμεσων απειλών» από το Ιράν για τις οποίες μιλά ο Λευκός Οίκος.