Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις παραβιάζουν το έδαφος της Ταϊβάν, λέει το υπουργείο Άμυνας - Δείτε τον χάρτη

Οι ασκήσεις του κινεζικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θεωρούνται ως άμεση απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, της πιο υψηλόβαθμης Αμερικανίδας πολιτικού που επισκέπτεται την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια

Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν παραβιάζουν το έδαφος του νησιού και ισοδυναμούν με αποκλεισμό του θαλάσσιου και εναέριου χώρου του, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το «Sky News». 

Οι ασκήσεις του κινεζικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας θεωρούνται ως άμεση απάντηση στην επίσκεψη στην Ταϊβάν της κορυφαίας Αμερικανίδας πολιτικού, Νάνσι Πελόζι, της πιο υψηλόβαθμης Αμερικανίδας πολιτικού που επισκέπτεται την Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Κίνα παραβίασε τους κανόνες του ΟΗΕ και ότι θα αντιμετωπίσει κάθε εισβολή στο έδαφός της. Ανέφερε ότι οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν «θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς ναυτιλιακές οδούς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη, υπονομεύουν το status quo στο στενό της Ταϊβάν και θέτουν σε κίνδυνο την περιοχή». Κατηγόρησε το Πεκίνο για ψυχολογικό πόλεμο, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τις «ψευδείς ειδήσεις» στις αρχές.

Χάρτης κινέζικων ασκήσεων

Η κ. Πελόζι είχε νωρίτερα επαινέσει την Ταϊβάν ότι είναι «μία από τις πιο ελεύθερες κοινωνίες στον κόσμο» καθώς μίλησε στο κοινοβούλιο του αυτοδιοικούμενου νησιού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που εξόργισε το Πεκίνο. Η Νάνσι Πελόζι συναντήθηκε, επίσης, με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στην πρωτεύουσα Ταϊπέι.

Η Τσάι Ινγκ-γουέν ανέφερε ότι η Ταϊβάν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης και των αλυσίδων εφοδιασμού.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν προκάλεσε την έντονη κριτική της Κίνας και ώθησε το Πεκίνο να καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ. Η κ. Πελόζι έφθασε στην Ταϊπέι αργά την Τρίτη σε ένα απροειδοποίητο, αλλά προσεκτικά σχεδιασμένο ταξίδι, λέγοντας ότι δείχνει την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στο νησί που το Πεκίνο λέει ότι είναι μέρος της Κίνας.

«Επαινούμε την Ταϊβάν που είναι μία από τις πιο ελεύθερες κοινωνίες στον κόσμο», δήλωσε η κ. Πελόζι στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν.

Είπε, επίσης, ότι η νέα αμερικανική νομοθεσία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας τσιπ για να ανταγωνιστεί την Κίνα ,«προσφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες για την οικονομική συνεργασία ΗΠΑ-Ταϊβάν».

Ως επί μακρόν επικριτής της Κίνας, ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, η κ. Πελόζι φέρεται να πρόκειται να συναντηθεί με έναν πρώην ακτιβιστή της πλατείας Τιενανμέν, έναν βιβλιοπώλη του Χονγκ Κονγκ που είχε συλληφθεί από την Κίνα και έναν Ταϊβανέζο ακτιβιστή που απελευθερώθηκε πρόσφατα από την Κίνα.

Αν και η κ. Πελόζι δεν είναι η πρώτη πρόεδρος της Βουλής που πηγαίνει στην Ταϊβάν - ο Νιουτ Γκίνγκριτς την επισκέφθηκε το 1997 - η επίσκεψή της πραγματοποιείται καθώς οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον έχουν επιδεινωθεί απότομα, και με την Κίνα να αποτελεί πολύ πιο ισχυρή οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική δύναμη από ό,τι ήταν πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει ποτέ παραιτηθεί από τη χρήση βίας για να την θέσει υπό τον έλεγχό της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Κίνα να μην χρησιμοποιήσει την επίσκεψη της κ. Πελόζι ως πρόσχημα για στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν.

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το τελωνείο της Κίνας ανακοίνωσε την αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένου σκουμπριού από την Ταϊβάν.

Την Τρίτη, ο πρεσβευτής του Πεκίνου στο Λονδίνο, ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διπλωμάτες της χώρας του, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εκτελούν ένα «εξαιρετικά επικίνδυνο τέχνασμα» σχετικά με την Ταϊβάν και ότι «όσοι παίζουν με τη φωτιά θα καούν».

Πηγή: skai.gr