Η Δύση «μπαίνει» στον πόλεμο: Ευρώπη και ΗΠΑ στέλνουν βαριά όπλα στην Ουκρανία – «Πυρηνικές απειλές» από Ρωσία

Την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό αποφάσισαν σήμερα Τρίτη 40 υπουργοί Άμυνας σε κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Θα κινήσουμε γη και ουρανό για την Ουκρανία»

Όπως δεσμεύθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία». «Θέλω μετά από αυτή τη συνάντηση σήμερα να αποχωρήσουμε με μια ενιαία και ξεκάθαρη θέση κατανόηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, γιατί θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας για να νικήσει σήμερα, και θα χρειαστεί τη βοήθειά μας και όταν τελειώσει ο πόλεμος» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.


Όπως ανέφερε ο κ. Όστιν σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της Deutsche Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι άκρως σημαντικές, ο πόλεμος βρίσκεται σε νέα φάση και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως, η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν». 

Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιείται κάθε μήνα υπό τη μορφή ομάδας επαφής, η οποία θα εξετάζει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, όχι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά αμέσως μετά προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Έπλεξε δε το εγκώμιο της Γερμανίας, γιατί μετά  από πολλές πιέσεις το Βερολίνο αποφάσισε να δώσει βαριά όπλα και επίσης θα εκπαιδεύει και Ουκρανούς στρατιώτες σε άλλα όπλα. 

Το Βερολίνο παραδίδει βαριά όπλα στην Ουκρανία

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς προτίθεται να διευκολύνει τον αμυντικό κολοσσό Kraus Maffei Wegmann (KMW) στην παράδοση εξοπλισμών και συγκεκριμένα αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard για την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη μετέδωσε η Süddeutsche Zeitung. 

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης βρίσκονται σε πρώην αποθήκες του γερμανικού στρατού, είναι όμως επισκευασμένα και σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Ο όμιλος Kraus Maffei Wegmann αναμένεται μάλιστα να διαθέσει διψήφιο αριθμό αρμάτων, τα οποία εδώ και καιρό δεν χρησιμοποιούνται για την αεράμυνα της Μπούντεσβερ. Παρόλ’ αυτά αυτά ο συγκεκριμένος τύπος άρματος θεωρείται πλήρως αποτελεσματικός, αφού μπορεί να πλήξει τόσο εναέριους όσο και επίγειους στόχους. 

«Πυρηνικές απειλές» από Ρωσία

Σημειώνεται ότι η απόφαση των 40 υπουργών Άμυνας έρχεται μετά τις απειλές της Ρωσίας στη Βρετανία, αλλά και τις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για «κίνδυνο πυρηνικού πολέμου». 

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα το Λονδίνο ότι αν συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο RIA το οποίο με τη σειρά του επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι, είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων.

Ο Βρετανός υπουργός παραδέχθηκε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου ήταν «σημαντικός», λέγοντας σύμφωνα με το υπουργείο του: «Δεν θα ήθελα να ανυψώσω αυτούς τους κινδύνους τεχνητά. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να το υποτιμούμε».

«Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις  Λαβρόφ ο κ. Χίπι είπε στο BBC ότι ο ισχυρισμός του Ρώσου ΥΠΕΞ ήταν «ανοησία και ο Λαβρόφ το ξέρει», καθώς τα όπλα έχουν παραχωρηθεί απευθείας από δυτικές χώρες και όχι από το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης πυραύλων Stormer.

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ υποστήριξε σήμερα ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στον διαμελισμό της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta, ο Νικολάι Πατρούσεφ ανέφερε ότι «με την πολιτική που ακολουθεί η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου η Ουκρανία θα καταρρεύσει και θα δημιουργηθούν πολλά κράτη».

Με τη δήλωση αυτή, η Ρωσία επαναφέρει στο τραπέζι τη δημιουργία «λαϊκών δημοκρατιών» τύπου Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.

Πηγή: skai.gr