Κλείσιμο

Τα σενάρια για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Οι σχεδιασμοί της Μόσχας και η «Νοβορώσια»

Τα σενάρια για τους ρωσικούς σχεδιασμούς στον πόλεμο στην Ουκρανία παρουσίασε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Γιάννης Παλιούρας.

Η Ρωσία κατέχει αυτή τη στιγμή ένα τμήμα της ανατολικής, αλλά και ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, με «αγκάθι» στο πλευρό της τη Μαριούπολη, που έχει περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ. Με βάση ένα σενάριο η Ρωσία κρατάει τα εδάφη που έχει καταλάβει, και με την πλήρη κατάληψη της Μαριούπολης, θα κηρύξει νίκη με την απελευθέρωση των Ρωσόφωνων και την «αποναζιστικοποίηση» της περιοχής. 


Όμως υπάρχει σενάριο με τη Μόσχα να έχει θέσει αρκετά μεγαλύτερους στόχους, με κατάληψη της περιοχής ανάμεσα σε Ίζιουμ και Ντονέτσκ, με στόχο δηλαδή οι Ρώσοι να κλείσουν  την περιοχή όπου υπάρχουν σήμερα 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες σε οχυρώσεις που μέχρι τώρα «κρατάνε». 

Το τρίτο σενάριο των στρατηγικών στόχων όμως πάει σαφώς παραπέρα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι Ρώσοι προελαύνουν προς τα δυτικά, καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας , με στόχους το Ντνίπρο και τη Ζαπορίζια, «κόβοντας» μια μεγάλη «φέτα» της Ουκρανίας. Η Οδησσός είναι σενάριο που πάει παραπέρα, και οι Ρώσοι του έχουν δώσει όνομα: Είναι η
«Νοβορώσια», ένα κομμάτι που θα ξεκινάει από το Χάρκοβο, θα περνάει από Ντνίπρο και Ζαπορίζια, και θα φτάνει στην Οδησσό. Είναι οχτώ αστικά κέντρα που το καθένα μπορεί να έχει δική του σημαία και να ονομάζεται «Λαϊκή Δημοκρατία», όπως το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. 

«Σε περίπου δυο εβδομάδες θα αποσαφηνιστεί τι θα κάνουν οι  Ρώσοι. Αν έχουν στρατιωτικά τη δυνατότητα και τη δυναμική θα καταλάβουν όσα περισσότερα εδάφη είναι δυνατό» σχολίασε ο Γιάννης Παλιούρας.
 
Πηγή: skai.gr