Αναλυτής Ατλαντικού Συμβουλίου στον ΣΚΑΪ: Ανησυχώ πολύ για το τι συμβαίνει στην Υπερδνειστερία

Την έντονη ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στην Υπερδνειστερία εκφράζει, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ο διευθυντής Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) Μπέντζαμιν Χαντάντ. 

«Ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε οποιοδήποτε είδος συμβιβασμού ή κάθε είδους κατάπαυση του πυρός είναι να αναγκάσουμε τη ρωσική εισβολή σε αδιέξοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ευρώπης της δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον. 

Η συνέντευξη αναλυτικά

Θεωρείτε πως ο Πούτιν στοχεύει να εισβάλει σε Υπερδνειστερία και Μολδαβία και ότι με αυτό τον τρόπο επιλέγει τον πόλεμο δια αντιπροσώπων απέναντι στη Δύση; 

Χαντάντ: Ανησυχώ πολύ για το τι συμβαίνει στην Υπερδνειστερία αυτή τη στιγμή. Νομίζω, ωστόσο, ότι βλέπετε ήδη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία στην Ουκρανία, τόσο τις δυσκολίες του στρατού της όσο και φυσικά την απίστευτη αντίσταση του ουκρανικού λαού που υποστηρίζεται από τη Δύση μέσω παράδοσης όπλων και κυρώσεων. Επομένως, νομίζω ότι το κλειδί είναι να συνεχιστεί η δυτική ενότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Είδαμε τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ραμστάιν σήμερα από τον υπουργό Όστιν και από τους συμμάχους, Ευρωπαίους συμμάχους, για αύξηση της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία και την εξισορρόπηση της κατάστασης στο έδαφος. Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά βασικό. Αλλά έχετε απόλυτο δίκιο. Ας μην παραβλέπουμε άλλες λεγόμενες "|παγωμένες" συγκρούσεις που η Ρωσία χειραγωγεί τις τελευταίες δεκαετίες για να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην περιοχή, στη Μολδαβία και φυσικά, στη Γεωργία και στα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε δει Σέρβους αυτονομιστές στη Βοσνία, για παράδειγμα, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Καθώς λοιπόν εστιάζουμε στην Ουκρανία, πιστεύω ότι θα είναι βασική προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους να σκεφτούν και την υπόλοιπη γειτονιά και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην εξωτερική πολιτική εκεί.

Πιστεύετε πως υπάρχει μια διέξοδος για την κρίση της Ουκρανίας που θα μπορούσε να αφήσει ευχαριστημένα τα εμπλεκόμενα μέρη; 

Χαντάντ: Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε οποιοδήποτε είδος συμβιβασμού ή κάθε είδους κατάπαυση του πυρός είναι να αναγκάσουμε τη ρωσική εισβολή σε αδιέξοδο. Και για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η Ρωσία αρνείται να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, πριν από τη σύγκρουση, φυσικά, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης. Ο κ. Ζελένσκι έχει πει πολλές φορές ότι είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει την υποψηφιότητα της χώρας του στο NATO ή το ζήτημα της αυτονομίας των περιοχών στο Ντονμπάς. Αυτή τη στιγμή, η Ρωσία αρνείται τη διπλωματία και επιλέγει τη στρατιωτική επιλογή. Έτσι, ο μόνος τρόπος να ελπίζουμε σε κάποιου είδους διπλωματική διαδικασία ή τέλος των εχθροπραξιών είναι να πιέσουμε τη Ρωσία. Και βέβαια να συνεχίζουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας. Νομίζω ότι όπως είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της στρατιωτικής και της διπλωματικής επιλογής. Είναι ο μόνος τρόπος να επιβληθεί μια διπλωματική επιλογή.

Πηγή: skai.gr