Κλείσιμο

Γουάλας: «Παραμύθια» τα περί επιθετικότητας του ΝΑΤΟ-Να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι ισχυρισμοί του Βλάντιμιρ Πούτιν περί επιθετικότητας του ΝΑΤΟ και προετοιμασίας εισβολής στη Ρωσία είναι «παραμύθια», απάντησε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ερωτηθείς για τη σχετική αναφορικά από τον Ρώσο Πρόεδρο κατά την παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει προβεί σε μια σειρά ισχυρισμών που είναι παραμύθια επί μήνες και χρόνια τώρα. Αν δεν ήταν τόσο τραγικοί, θα ήταν διασκεδαστικοί, αλλά δεν είναι. Ένας από τους ισχυρισμούς του είναι πως είναι περικυκλωμένος. Το ΝΑΤΟ αντιστοιχεί στο 6% των συνόρων του. Δεν είσαι περικυκλωμένος αν μόνο το 6% των χερσαίων συνόρων σου είναι χώρες του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο κ. Γουάλας απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από πρωινή ομιλία του στο Εθνικό Μουσείο Στρατού στο Λονδίνο.

«Νομίζω ότι (ο Πούτιν) πιστεύει ό,τι θέλει να πιστέψει. Είναι μία μικρή λάμψη απόγνωσης. Αλλά ας το ξεκαθαρίσω κατηγορηματικά: το ΝΑΤΟ, η Βρετανία, η ανατολική Ευρώπη δεν σχεδιάζουν να εισβάλουν στη Ρωσία και ποτέ δεν το έκαναν», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.

Στην ομιλία του, την ίδια ώρα με την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, ο Μπεν Γουάλας κατηγόρησε τη Μόσχα για επανάληψη πρακτικών των ναζιστών: «Μέσω της εισβολής τους στην Ουκρανία, ο Πούτιν, ο ενδότερος κύκλος και οι στρατηγοί του τώρα αντικατοπτρίζουν το φασισμό και την τυραννία από 70 χρόνια πριν, επαναλαμβάνοντας τα σφάλματα των απολυταρχικών καθεστώτων του περασμένου αιώνα. Η τύχη τους πρέπει επίσης, σίγουρα, να είναι τελικά η ίδια».

Κατηγόρησε τον Πούτιν, τους συμβούλους του και τους Ρώσους στρατηγούς για προσβολή της μνήμης των Ρώσων που αντιτάχθηκαν στο ναζισμό και για διάβρωση της άλλοτε παγκόσμιας υπόστασης της ώρας τους. Είπε επίσης ότι η σημερινή ρωσική ηγεσία χρησιμοποιεί «φόβο και συκοφαντίες», όπως έκανε και η ηγεσία της ΕΣΣΔ για να αποκρύψει την «ανεπάρκεια» όσων κυβερνούν από την ασφάλεια και την άνεση εντός των τειχών του Κρεμλίνου.

Χαρακτήρισε, εξάλλου, ντροπιαστική τη συμπεριφορά των Ρώσων στρατιωτικών διοικητών, τόσο έναντι των Ουκρανών όσο και έναντι των στρατευμάτων τους, σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να παραπεμφθούν σε στρατοδικείο.

«Οι σημερινές ρωσικές ένοπλες δυνάμεις φέρουν ακόμα εκείνο το σοβιετικό αποτύπωμα, το αποτύπωμα της έλλειψης ηθικής και της διαφθοράς», συνέχισε ο κ. Γουάλας, κάνοντας λόγο για «γελοιότητα» των Ρώσων στρατηγών, οι οποίοι απαστράπτοντες στις περιποιημένες στολές τους και υπό το βάρος των πολλών μεταλλίων τους, είναι «εντελώς συνένοχοι στο σφετερισμό από τον Πούτιν της περήφανης ιστορίας των προγόνων τους στην άμυνα κατά μιας αδίστακτης εισβολής, στην απώθηση του φασισμού, στη θυσία για έναν ανώτερο σκοπό».

Κατέληξε λέγοντας: «Τώρα είναι αυτοί που προκαλούν αχρείαστη οδύνη στην υπηρεσία ενός ποταπού γκανγκστερισμού και για αυτούς, όπως και για τον Πούτιν, δεν μπορεί να υπάρξει ημέρα νίκης, μόνο ατίμωση και σίγουρα ήττα στην Ουκρανία».

Πηγή: skai.gr