Ημέρα της Νίκης: Η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία καρέ - καρέ

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε φέτος η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για τη συμπλήρωση 77 ετών από την «Ημέρα της Νίκης», όταν ο σοβιετικός στρατός νίκησε τους ναζιστές. H Μόσχα έκανε επίδειξη δύναμης, ενώ επέδειξε για ακόμα μια φορά και τους θερμοπυρηνικoύς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της. 

Πάντως, η εμφάνιση των συγγενών των νεκρών του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με φωτογραφίες των αδικοχαμένων Ρώσων στρατιωτών και αμάχων, έφεραν συνειρμούς για τoυς χαμένους Ουκρανούς αμάχους στη λεγόμενη από το Κρεμλίνο «ειδική επιχείρηση». 

Η κινητοποίηση των αρχών και τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την Κόκκινη Πλατεία ήταν πρωτοφανή, με ελεύθερους σκοπευτές ακροβολισμένους στις στέγες, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του πρακτορείου Asociated Press.


Η Δύση ετοιμαζόταν να εισβάλει στη γη μας, η Ρωσία έδωσε «προληπτική απάντηση» στην Ουκρανία, ήταν μια αναγκαστική, έγκαιρη και σωστή απόφαση, ισχυρίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας στη Μόσχα για την Ημέρα της Νίκης κατά του ναζισμού. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ουκρανία υποστήριξε ότι «η Δύση προετοιμαζόταν για εισβολή στα εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Το ΝΑΤΟ προκαλούσε απειλές στα σύνορά μας. Η Δύση δεν ήθελε να ακούσει τη Ρωσία, είχαν άλλα σχέδια». 

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι επιχειρήσεις της Ρωσίας είναι πλέον εστιασμένες στο Ντονμπάς. «Στο Κίεβο έλεγαν ότι μπορεί να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα (…) Tα πάντα μάς έλεγαν ότι υπάρχει ανάγκη να πολεμήσουμε» δήλωσε. 


Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν ένα αναγκαίο και έγκαιρο μέτρο, ήταν η μοναδική σωστή απόφαση που μπορούσαμε να λάβουμε». Σημείωσε ότι η Ρωσία «προέτρεψε την Ευρώπη για έναν δίκαιο συμβιβασμό, αλλά δεν ήθελαν να μας ακούσουν».

d

 d

δσ 

δσ 

Πηγή: skai.gr