Bloomberg: Τι νόημα έχει η Ε.Ε. αν δεν στηρίξει την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο Bloomberg με τίτλο «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα κι απέναντι στην Τουρκία», το ειδησεογραφικό πρακτορείο παίρνει θέση υπέρ της χώρας μας και τα βάζει με την Ε.Ε για την αμφιλεγόμενη στάση ορισμένων κρατών μελών εκφράζοντας χαρακτηριστικά το ερώτημα «Τι νόημα έχει ένας σύλλογος εθνών εάν δεν είναι έτοιμος να προστατεύσει τα μέλη του;».

Σύμφωνα με τον αθρογράφρο, Ferdinando Giugliano, «η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά διλήμματα εξωτερικής πολιτικής. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι ενωμένη μπορεί να αντιμετωπίσει μια εξωτερική απειλή. Οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να είναι ένα απλό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα κράτος μέλος, η Ελλάδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με εδαφικές διεκδικήσεις από ένα γειτονικό έθνος, την Τουρκία».

Και συμπληρώνει ότι αντί να συσπειρώνονται πίσω από την Ελλάδα, αρκετές χώρες της Ε.Ε. υιοθετούν μια αμφιλεγόμενη προσέγγιση, καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχουν αν ταχθούν κατά της Άγκυρας και υπογραμμίζει ότι «αυτό θέτει ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ: Τι νόημα έχει αυτό ο σύλλογος εθνών εάν δεν είναι έτοιμος να προστατεύσει τα μέλη του;».

Μάλιστα, το άρθρο εξηγεί ότι η διστακτική στάση ορισμένων κρατών-μελών μπορεί να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Αθήνας, λίγα χρόνια μετά τους χειρισμούς της ΕΕ στην κρίση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τους διχασμούς εντός της ΕΕ, θα μπορέσουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα. 

Αναφορικά με τους λόγους που έχουν οδηγήσει την Τουρκία να προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα, σημειώνει ότι «έχει από καιρό επιδιώξει να επανασχεδιάσει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα. Όμως οι μακροχρόνιοι ισχυρισμοί της έχουν συγκεντρώσει νέα δύναμη μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει γίνει πιο επιθετική στην εισβολή στην περιοχή. Η διπλωματική διαμάχη απειλεί τώρα να κλιμακωθεί σε εξαντλητικό πόλεμο, καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές αψιμαχίες σε μια όλο και πιο τεταμένη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Κύπρος, ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης τις τουρκικές απαιτήσεις».

Το ίδιο άρθρο στο Bloomberg σημειώνει ότι «οι ευρωπαϊκές συνθήκες, τα ιδρυτικά έγγραφα της ΕΕ, μιλούν ρητά για την ανάγκη ανάπτυξης αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Πράγματι, η Γαλλία έχει λάβει υποστηρικτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, αλλά άλλα έθνη είναι πιο προσεκτικά. Η Γερμανία και η Ιταλία είναι πιο επιφυλακτικές όσον αφορά στην υπονόμευση των ισχυρών οικονομικών τους δεσμών με την Τουρκία. Φοβούνται επίσης τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μήπως παραιτηθεί από τις συμφωνίες της χώρας με την ΕΕ για τη μετανάστευση, οι οποίες θα προκαλούσαν νέες εισροές μεταναστών σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη».

Τάσσεται δε ξεκάθαρα υπέρ της επιβολής κυρώσεων υπογραμμίζοντας ότι στην στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου που οι ηγέτες της Ε.Ε θα συζητήσουν για τις κυρώσεις, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της αποστασιοποίησης των ΗΠΑ  και να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μέτωπο. «Πρέπει να ρίξουν το βάρος τους πίσω από την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας περισσότερες κυρώσεις στην Τουρκία, εκτός εάν εμπλακεί σε ουσιαστική αποκλιμάκωση», επισημαίνεται στο άρθρο. 

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει ορισμένα άλλα διλήμματα εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αποφασίσει εάν θα παγώσει τη σχέση της με τη Ρωσία, μετά τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, καθώς και πώς να χειριστεί τυχόν παρεμβολές στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία. Πρέπει να επιλέξει εάν θα ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική στάση έναντι της Κίνας, μετά τις καταπιεστικές κινήσεις του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ. Πάνω απ 'όλα, πρέπει να σκεφτεί τι να κάνει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις εμπορικές σχέσεις και τον Οργανισμό Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού», αναφέρει ο Ferdinando Giugliano και καταλήγει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει την ευκαιρία να δείξει ότι η ΕΕ μπορεί να σχηματίσει ένα ισχυρό και ενωμένο μέτωπο μπροστά σε μια εξωτερική απειλή. Εάν η αλληλεγγύη σημαίνει οτιδήποτε, τώρα είναι η ώρα να το αποδείξετε».
 

Πηγή: Bloomberg