Του Βασίλη Χιώτη

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, συνιστούν σαφώς μια αλλαγή στο δόγμα της χώρας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Είναι σχεδόν βέβαιο, πως οι νέες ρυθμίσεις και ιδίως η δημιουργία «κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους δεν δικαιούνται άσυλο» θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις τόσο από  κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και από τμήματα της κοινωνίας που δεν επιθυμούν να υποδεχθούν στη γειτονιά τους καμιά νέα δομή φιλοξενίας, με την πεποίθηση πως αργά η γρήγορα θα μεταβληθούν σε «νέες Μόριες».

Αλλά για το συγκεκριμένο πρόβλημα, δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον άλλες λύσεις, αλλά ούτε και χρόνος για ένα πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Μετά την έκρηξη του 2015, η προηγούμενη κυβέρνηση, άφησε να παρέλθουν άπρακτα  τα δύο τελευταία χρόνια που οι μεταναστευτικές ροές εμφάνισαν μια σημαντική μείωση, χωρίς καμιά προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Τώρα πια δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο, πλην ορισμένων δραστικών μέτρων, για να τιθασευτούν οι ροές στο Αιγαίο, αλλά και ταυτόχρονα για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αποτροπής της εισόδου μεταναστών  στην Ελλάδα από τα θαλάσσια σύνορά της.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως διαθέτει τις ίδιες ευαισθησίες με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά παράλληλα καλείται να βρει τρόπους για να μην βρει ο χιονιάς 13.000 ψυχές στη Λέσβο, σε υποδομές που μετά βίας μπορούν να εξυπηρετήσουν το πολύ 3.000!

Αντιμετωπίζει με την ίδια συμπόνια όσους μπαίνουν σε βάρκες –κουφάρια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά πρέπει πλέον να κάνει ότι μπορεί για να πείσει αυτούς τους ανθρώπους πως αν βρεθούν στην Ελλάδα, αυτό το καλύτερο μέλλον δεν είναι καθόλου εγγυημένο.

Κι η στρατηγική της αυτή αρχίζει ήδη να αποδίδει. Για πρώτη φορά στα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάποιες βάρκες έκαναν μεταβολή την περασμένη εβδομάδα κι επέστρεψαν στην Τουρκία, διαπιστώνοντας πως οι περιπολίες στο Αιγαίο έχουν πολλαπλασιαστεί και η παρέμβαση των ταχύπλοων του λιμενικού, είναι πλέον άμεση.

Δεν είναι εύκολο, να λειτουργήσει το νέο κυβερνητικό σχέδιο. Στην πραγματικότητα, αν πετύχει, θα μιλάμε για έναν άθλο.  Αλλά εδώ που φτάσαμε με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Σύμη, μόνο ένας άθλος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα…