Χωρίς αυταπάτες, η ΔΕΗ καταρρέει

Κανείς δεν δικαιούται να έχει αυταπάτες, όπως είχαν κάποιοι άλλοι και ακόμα σφυρίζουν αδιάφορα. Η κατάρρευση της ΔΕΗ θα βρίσκεται προ των πυλών ακόμα και να δοθούν τα 300 -400 εκ. ευρώ που χρειάζονται για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το πρόβλημα θα υπάρχει, απλά θα πάει πιο κάτω..


Ο ίδιος ο πρόεδρος o πρόεδρος της ΔΕΗ είχε πει σε ανύποπτη στιγμή το 2016 ότι οι χώρες ενίοτε χρεοκοπούν όχι μόνο από τις τράπεζες αλλά και από τις εταιρείες ενέργειας. Προφανώς ο κίνδυνος για την χώρα και σε μεγάλο βαθμό για τις τράπεζες έχει ξεπεραστεί, αλλά για την κρατική εταιρεία ενέργειας το ενδεχόμενο είναι ορατό.


Τα προβλήματα προϋπήρχαν, κάτι σαν καθρέφτης των προβλημάτων του Κράτους που επί χρόνια βρίσκονταν εν κοίμηση και μετά την κατάρρευση του 2010 βρέθηκαν στον μεγεθυντικό φακό.
Η ΔΕΗ το 2014 είχε προοπτική μετασχηματισμού, εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού, είχε την ευκαιρία που δεν μπορούσε να έχει νωρίτερα. Αλλά την προσπέρασε.


Μετά το 2015 είχαμε τη άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το πρόβλημα επί τεσσεράμισι χρόνια. Καμιά κίνηση, κανένα σχέδιο, καμιά ανησυχία από κανέναν υπουργό!


Προφανώς, περίμεναν ότι η ωρολογιακή βόμβα θα σκάσει …αργότερα. Ισως και να μην κατάλαβαν τι τους περιμένει. Αυτό που τους ένοιαζε ήταν να έχουν εργασιακή ειρήνη, οπότε βάζοντας έναν συνδικαλιστή επικεφαλής είχαν το κεφάλι τους ήσυχο.


Αρχικά εγκλώβισαν την εταιρεία στο κάρβουνο με το άνοιγμα λιγνιτικής μονάδας, αργότερα άρχισαν να χάνουν επιθετικά τους καλούς πελάτες και να κρατούν τους αδύναμους και τους μπαταχτσήδες δικαιώνοντας το κίνημα δεν πληρώνω


Στην συνέχεια είπαν υποκριτικά ότι θέλουν να πουλήσουν τα λιγνιτικά, αυτά με το κάρβουνο στον 21ο αιώνα, ένα υποτίθεται οικολογικό κόμμα, αλλά φυσικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. 
Πλέον όλες οι λύσεις είναι επώδυνες. Τα ασημικά της ΔΕΗ που έλεγε παλιά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν πλέον αξία.Το χειρότερο ότι από την αντιδραση της διοικησής της έδειξε σήμερα ότι θα συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα μέχρι τις εκλογές. Ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουμε πάντα, αποτελεί άλλωστε μέρος του πολιτισμού μας.  Όμως η ΔΕΗ θα αλλάξει τόσο που δεν θα αναγνωρίζεται και θα μικρύνει τόσο που δεν θα μπορεί να αποτελεί πρόβλημα στο μέλλον.  Απλά ως υπενθύμιση:  οι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι αυτοί που προκάλεσαν ή δεν αντέδρασαν έναντι των προβλημάτων, και όχι αυτοί που θα το αντιμετωπίσουν… 
 

TAGS: ΔΕΗ