Κλείσιμο

Πράσινη πολιτική επενδύσεων 

Πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει το παγκόσμιο know how της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και το να έχουν οι Σκανδιναβικές χώρες. Πως είναι δυνατόν να μην σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες την ριζική απελευθέρωση της χώρας από τις ξεπερασμένες και ενεργοβόρες πηγές ενέργειας; 

Να μιλήσουμε ανοιχτά; 

Μηδενίστηκαν οι τιμές ρεύματος για έξι ώρες την προηγούμενη Κυριακή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η παραγωγή των ΑΠΕ άγγιξε τα πολύ υψηλά επίπεδα του 80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά που έχει καταγραφεί   Η αιτία ήταν ο ισχυρός άνεμος από τη μια μεριά και η χαμηλή κατανάλωση από την άλλη. 

Αν κάποιος διαβάσει, όμως με προσοχή το ρεπορτάζ τότε θα αντιληφθεί πως δεν είναι όλα ρόδινα όπως ακούγονται. Και αυτό διότι υπερπαραγωγή πράσινης ενέργειας και χαμηλή ζήτηση είναι μια μη βιώσιμη κατάσταση. 

Και, όμως η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταθλήτρια στην πράσινη ενέργεια. Να έχει φτηνό ρεύμα και να το πουλάει.  Και η χώρα και ο κάθε πολίτης. Το αστείο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια είναι πως στις Κυκλάδες φυσάει και έχει ήλιο τους 13 από τους 12 μήνες το χρόνο. Στην Άνδρο λένε πως οι κάτοικοι της θα μπορούσαν εδώ και χρόνια να πουλάνε αυτό που τους περισσεύει και να έχουν και πάμφθηνο ρεύμα. 

Θυμάμαι πριν πολλά χρόνια που δήμαρχοι και κάποιες ομάδες στα κυκλαδονήσια αντιδρούσαν με τους πυλώνες ενέργειας εντός της θαλασσής και στα βουνά. Η δικαιολογία  ήταν πως θα σκοτωθούν αρκετά από τα αποδημητικά πουλιά. Μέχρι που ήρθαν οι επιστήμονες και απέδειξαν πως τα πουλιά αναγνωρίζουν τους κινδύνους και αποφεύγουν. 

Θυμάμαι επίσης πως τεράστια projects  αξίας πολλών δισ. ευρώ, πετάχτηκαν  κυριολεκτικά στη θάλασσα είτε λόγω γραφειοκρατικής κουλτούρας ενός καθυστερημένου κράτους είτε λόγω ιδεοληψιών και ξεπερασμένων αντιλήψεων. 

Θυμήθηκα, επίσης, πως στην πρόσφατη  προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε ούτε λέξη. Ούτε για την περιβαλλοντική κρίση ούτε για την πράσινη πολιτική της χώρας. Ούτε για τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα. 

Πως είναι δυνατόν ο ελληνικός τουρισμός να είναι ακόμη δεσμευμένος με τον λιγνίτη. Πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει το παγκόσμιο know how της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να το έχουν οι Σκανδιναβικές χώρες. Πως είναι δυνατόν να μην σχεδιάζουμε σε συνεργασία με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες την ριζική απελευθέρωση της χώρας από τις ξεπερασμένες και ενεργοβόρες πηγές ενέργειας; 

Το νέο κοινοβούλιο οφείλει να συζητήσει και να συμφωνήσει. Όλα τα κόμματα δύνανται να ξεπεράσουν τις όποιες επιμέρους διαφωνίες και να προωθήσουν άμεσα το νέο επενδυτικό και περιβαλλοντικό σχέδιο. 

Για να έχουμε πάμφθηνο ρεύμα στα σπίτια μας, στις τουριστικές μονάδες, στα εργοστάσια, στις εταιρίες. Παντού. Και κυρίως να αυξηθούν τα εργατικά χέρια. Να μειωθεί δηλαδή η ανεργία. 

Και για να βγάλει το κράτος λεφτά. 

Γιατί αυτό είναι το μέλλον

Και όχι η παράνοια του παλαιολιθικού συνδικαλισμού.