Κλείσιμο

Μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ο φόβος που καλλιέργησε ο ιδεολογικός αναχρονισμός...

Ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα συνιστά μια «ιδιαιτερότητα» και συμφώνησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, ότι πρόκειται για «ιδιοπροσωπία». Ο λόγος για την επί σειρά ετών πεισματική και επίμονη άρνηση μέρους της πολιτικής τάξης και του αριστερού κατεστημένου να αποδεχτεί, έστω, συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. 

Ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα συνιστά μια «ιδιαιτερότητα» και συμφώνησε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, ότι πρόκειται για «ιδιοπροσωπία». Ο λόγος για την επί σειρά ετών πεισματική και επίμονη άρνηση μέρους της πολιτικής τάξης και του αριστερού κατεστημένου να αποδεχτεί, έστω, συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. 

Να θυμίσω ότι παλαιότερα, πολύ παλαιότερα δεν γίνονταν εισαγωγές μπανάνας για να προστατευτεί η παραγωγή των ελάχιστων εγχώριων μπανανοπαραγωγών . Ιονέσκο. Πού να φτάσει όμως για ολόκληρη την Ελλάδα η μικρή μπανανοπαραγωγή; Έτσι κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας τις προμηθεύονταν με «πλάγιους» τρόπους μέσα σε κούτες από την Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. Μπορεί οι γείτονες να μην είχαν μπλουτζίν αλλά σε εμάς ίσχυε η μπανανοαπαγόρευση. Νομίζω έως το 1989!

Ο έως σήμερα εφαρμοζόμενος, όπως τότε στις μπανάνες, κρατισμός συνίσταται στην πλήρη απαγόρευση λειτουργίας ΑΕΙ εκτός του προστατευτικού καθεστώτος. Ενώ όλα τα κράτη έχουν φροντίσει να ανεξαρτητοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου η Ελλάδα παρέμεινε προσκολλημένη στον αναχρονισμό και στην καθυστέρηση. Προσπάθεια απεγκλωβισμού έγινε με μεγάλη αποφασιστικότητα από τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, την περίοδο του 2006, ο οποίος κάλεσε τον τότε αρχηγό της αξ. Αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν από κοινού στον μεγάλο βηματισμό. Αν και η αρχική άποψη του ΓΑΠ για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ήταν θετική, μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ της εποχής, που είχαν και καθηγητική ιδιότητα συγκράτησαν τον Παπανδρέου, ο οποίος στο τέλος υπαναχώρησε. Η αναθεώρηση δεν έγινε για να χαθεί μια καλή ευκαιρία κι άλλη μια δεκαετία, στις πολλές.

Όμως, έγινε φανερή η άρνηση των Πανεπιστημιακών στην πρόοδο. Η μεταρρύθμιση σκόνταψε στις υπερκομματικές πλειοψηφίες εντός ΑΕΙ που συμμαχούσαν προ του... κινδύνου να βρεθούν σε ανταγωνιστικό πεδίο με τον ιδιωτικό τομέα. Τα μη κρατικά ή και τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι προφανές ότι θα προκαλέσουν μια νέα κατάσταση στην ανώτατη εκπαίδευση. Η σύγκριση θα είναι πια ενώπιον των πολιτών. Υποψήφιοι φοιτητές και οι γονείς τους θα έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής, χωρίς υποχρεωτικά να απαιτείται η μετοίκηση για σπουδές στο εξωτερικό.  

Έτσι, φθάσαμε στη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά από δύο νικηφόρες για τη ΝΔ εκλογές, ώστε να διατυπωθεί η καινοτόμος για την Ελλάδα πρόταση. Η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι να συζητηθεί, να συμφωνηθεί και να ψηφιστεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, σκέφθηκε να εκμεταλλευτεί το άρθρο 28 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα στην εγκατάσταση στην Ελλάδα σχολών και τμημάτων διεθνών πανεπιστημίων βάσει διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες έχουν επικυρωθεί με νόμο στη Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό θα προετοιμάσει το αναγκαίο αυστηρό καθεστώς ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, με την προωθούμενη κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος περί του αποκλειστικού δημοσίου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Μόλις ανοίξει τις πύλες του το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο, που θα υποδεχθεί φοιτητές από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, θα πάψει πια να υφίσταται αυτή η πρωτοτυπία. Αυτή η παγκόσμια πρωτοτυπία, η οποία προστατεύεται από ζηλωτές της άρνησης με πορείες, τσιτάτα για ξεπούλημα της παιδείας στους ιδιώτες, εμμονές, events τύπου «εντοίχισε τον καθηγητή του» ανεξήγητη-ή εύκολα εξηγήσιμη-αντίσταση στην αλλαγή και στην πρόοδο, από τις «μπροοδευτικές» δυνάμεις, καθηγητικά κατεστημένα, κοντόφθαλμα συμφέροντα, «συστήματα» και φυσικά πολλή ανοησία. Δυνάμεις και ομάδες που δεν θέλουν να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το δικαίωμα στη μόρφωση δεν πρόκειται να το χάσει κανείς παρά τους παλαβούς φόβους που καλλιεργούνται.

Ασταμάτητα πηγαινοέρχονται τα αεροπλάνα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου όπου φοιτούν πολλά ελληνόπουλα έχοντας ως επιβάτες και καθηγητές των ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων, που κάποιοι εξ αυτών, αρνούνται σθεναρά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια βαλκανικών χωρών ή των αποκαλούμενων πρώην ανατολικών. Τουλάχιστον μια εύρωστη κωμόπολη φοιτά σε πανεπιστήμια της Σλοβακίας, άλλοι τόσοι στην Τσεχία όπου  ενδεικτικά λειτουργούν 26 δημόσια, 2 κρατικά και 32 ιδιωτικά διαπιστευμένα πανεπιστήμια. Εννοείται πως και οι πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και γηραιάς αλβιώνος είναι και παραμένουν πυκνότατες. Και brain drain και moneydrain.

Μόλις ανοίξει το πρώτο μη κερδοσκοπικό μη κρατικό πανεπιστήμιο στον τόπο μας, στηριχθούν -πρώτα απ' όλα από τον ίδιο τον εαυτό τους- τα κρατικά προκειμένου να ενισχυθεί η πανεπιστημιακή και ερευνητική άμιλλα, θα έχει γίνει μια καινούρια αρχή.

Το «αόρατο χέρι της αγοράς» και αυτό της ποιότητας από κοινού θα αποκαταστήσουν ρυθμό και θα αμβλύνουν τους φόβους που τεχνητά έχουν καλλιεργήσει οι επιτήδειοι. Με την προϋπόθεση φυσικά ότι τα κρατικά πανεπιστήμια θα παλέψουν να σταθούν στην αγορά και δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα αμαχητί...